NRK Meny
Normal

39-åring dømt for grovt bankran

Iført finlandshette og bevæpnet med pistol stormet han inn banken og ropte «money». Nå er den 39 år gamle mannen dømt til to år og tre måneders fengsel for ranet av Helgeland Sparebank.

Ran av Helgeland Sparebank i Mosjøen

STENGT FOR RAN: Helgeland Sparebank i Mosjøen ble ranet like før stengetid fredag 20. november 2010.

Foto: Ole-Christian Olsen

Det var 20. november 2009 at 39-åringen truet de ansatte i Helgeland sparebank med en pistol og fikk med seg 164 000 kroner i kontanter.

I tillegg dømmer Alstahaug tingrett mannen til å betale to av de ansatte i banken oppreisning på til sammen 160.000 kroner.

Tre personer ble først siktet for ranet, men det ble tatt ut tiltale bare mot en av dem.

Finlandshetter og pistol

Ran i Helgeland Sparebank i Mosjøen

Helgeland Sparebank.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Helgeland Sparebank i Mosjøen ble ranet like før stengetid fredag 20. november 2009. Det hadde vært trygdeutbetalinger denne dagen og to av bankfunksjonærene hadde akkurat åpnet safeskuffen og begynt opptellingen av kassen da ranet startet.

Ikledd mørke klær, finnlandshette og bevæpnet med pistol med lyddemper stormet to maskerte mannspersoner inn i banken og ropte «money».

En av ranerne hoppet over en lettvegg på 1,40 centimeter og inn i området hvor pengene ble talt opp, og siktet med noe begge kvinnene oppfattet med en pistol.

Deretter forsynte de seg med kontanter fra skuffen.

Kopi av ekte pistol

Ranet var over på bare 15 sekunder, før ranerne forsvant fra stedet til fots.

I ettertid viste det seg at våpenet var en kopi av ekte pistol. Både politiet og bankledelsen mente ranerne hadde gode lokalkunnskaper om banken og at ranerne hadde forberedt seg svært godt.

Nektet skyld

Helgeland Sparebank

Politiet under etterforskningen av bankranet i Mosjøen.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Under rettssaken i Alstahaug tingrett nektet den tiltalte mannen for å ha noe med ranet å gjøre. Dommen slår fast at det var ingen enkeltbevis mot mannen som alene knytter ham til forholdet i tiltalen. Men ut fra en helhetsvurdering har retten funnet det bevist at mannen er en av ranerne.

Da 39-åringen ble pågrepet 15. desember 2009, hadde han 18.000 på seg i kontanter. 3000 av disse var nye tusenlapper.

Han hadde ingen forklaring på hvor pengene stammet fra.

Retten leger til grunn at væpnede ran mot banker er en svært samfunnsskadelig virksomhet som krever strenge reaksjoner.

Fryktet for livet

Når det gjelder oppreisningen for tort og svie på 160.000 kroner til de to bankansatte vises det i dommen til at kvinnene trodde de ble truet på livet med et ekte skytevåpen. Begge fryktet for sitt eget liv.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.