NRK Meny
Normal

3000 boliger i Kiruna på flyttefot: – Kjenner det i hjertet

– Jeg kjenner i hjertet at det er trist at det gamle forsvinner. Men Kiruna må flytte dersom vi fortsatt skal være et gruvesamfunn, sier Josefine Eijemalm.

Flytter Kiruna

GRUNNEN SYNKER: Kloss inntil gruvebyen Kiruna i Nord-Sverige ligger det sammenraste gruveganger. Gruvedriften i Kiruna tvinger kommunen til å flytte byen, bit for bit. Innen 2030 skal totalt 3000 boliger fraflyttes og rives.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

josefine_ejemalm

TRIST: – Det er trist at det gamle forsvinner, sier Josefine Eijemalm i gruveselskapet LKAB.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– 3000 mennesker, som tilsvarer en firedel av innbyggerne må flytte. Men alle innbyggerne i gruvesamfunnet påvirkes. Selv kjenner jeg i hjertet at det er trist at det gamle forsvinner. Men det er helt nødvendig dersom vi skal fortsette å utvinne malm, sier kommunikasjonsrådgiver Josefine Eijemalm i gruveselskapet LKAB.

Helt siden 1950-tallet har gruvedriften nærmet seg byen samproduserer 90 prosent av alt jernet EU bruker. Skrøpelig fjell og et enormt nett av gruveganger gjør at grunnen i området i og rundt Kiruna er preget av farlige synkehull, ustabilitet og deformering.

Flytter tre kilometer

Kiruna flytter

KJØRES VEKK: Her flyttes det første av totalt åtte bygninger som skal flyttes fra den svenske gruvebyen i Nord-Sverige i løpet av året.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

I 2011 bestemte de folkevalgte i Kiruna at den nye bykjernen skulle ligge tre kilometer lenger øst for dagens bykjerne, i Tuolluvaara. Flytteprosessen skal pågå de neste 20 årene, men er godt i rute, ifølge Eijemalm.

Hus i Kiruna

FREMTID: Noen hus flyttes, andre rives for å sikre innbyggere og fremtiden til byen.

Foto: LARS-PETTER KALKENBERG / NRK

LKAB sitt ingeniørbygg

INGENIØRBOLIGEN: Boligen som veier 280 tonn skal ut på en 3 km lang reise.

Foto: LARS-PETTER KALKENBERG / NRK

Akkurat nå er man i gang med å flytte 20 verneverdige boliger til foten av fjellet Luossavaara – tre kilometer øst for dagens bysentrum.

– Det handler om at man skal forsøke å bevare en del av byens historie og sjel, framfor å bygge alt nytt, sier Eijemalm.

Bor i ny leilighet

Den gamle ingeniørboligen til LKAB veier 280 tonn og skal flyttes tre kilometer Her har Åke Forslund hatt sitt hjem i mange år. Nå har han flyttet ut.

– At boligen nå skal stå et annet sted, gjør ingenting for min del. Det går alltids an å flytte tilbake, sier Åke Forslund til NRK.

Kiruna på flyttefot

MÅ FLYTTE: Gruvebyen Kiruna er anlagt oppå en av verdens største forekomster av jernmalm – som både er byens lykke og ulykke.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Enn så lenge bor han i en topp moderne leilighet i det nye byområdet i Kiruna. Her kan han velge å bli boende eller flytte tilbake til det gamle huset når det står ferdig.

– Vi har lyst til å flytte tilbake, men det har litt med kostnadene med å bo her, så vi får se, forteller Forslund.

Skal sikre fremtiden

LKAB og Kiruna kommune skal bruke 25 milliarder svenske kroner de neste årene for å sikre framtiden til selskapet. Folk i byen er villig til å ofre mye for arbeidsplassen.

Det nye rådhuset i Kiruna

MODERNE: Det nye rådhuset er tegnet av det danske arkitektkontoret Henning Larsen.

Foto: Kiruna kommune/Henning Larsen

– Alt avhenger av hvor lenge LKAB overlever, like lenge vil Kiruna overleve. Det tror jeg, sier Åke Forslund.

I 127 år har svensk jernmalm fra Kiruna blitt sendt ut til kunder i hele verden fra havna i Narvik. Malmen tas ut fra et lag som går på skrå nedover i fjellet, i retning innover mot og under byens sentrum. Fjellet over sprekker lett. Dette har ført til at grunnen synker.

Flyttingen av Kiruna sentrum har vakt internasjonal oppsikt. White arkitektersom vant arkitektkonkurransen sammen med det norske arkitektfirmaet Ghilardi+Hellsten Arkitekter, Arkitektene har holdt seminarer og vist fram planene i flere verdensdeler.

Laster kart, vennligst vent...

Ustabil grunn forårsaket av gruvedrift gjør at sentrum av Kiruna må flyttes.