NRK Meny
Normal

300 protesterte mot nedlegging av sykehjem

– Folk er fortvilt og frustrert over at Fauske kommune skal legge ned et sykehjem som nylig ble renovert for 10 millioner kroner, sier Katrine Moan Larsen i Sulitjelma Nærmiljøutvalg.

Sagatun. Sulis

I kveld arrangerte utvalget en demonstrasjon utenfor Sagatun Helse og sosialsenter mot ombygging og nedleggelse av helsesenteret.

Foto: Kjell L. Olsen

– Måten de eldre, pårørende, ansatte og innbyggere for øvrig er blitt behandlet nedleggelse av 11 sykehjemsplasser er så kritikkverdig at det ikke tåler dagens lys, sier Larsen til NRK.

I kveld arrangerte utvalget en demonstrasjon utenfor Sagatun Helse og sosialsenter mot ombygging og nedleggelse av helsesenteret.

– Det kom 300 personer, de er halvparten av Sulitjelmas befolkning. Folk i alle aldre hadde møtt fram for å protestere mot Fauske kommunes eldrepolitikk samt å kreve at den nyrenoverte institusjonen åpnes og tas i bruk igjen, sier Moan.

I et ekstraordinært kommunestyremøte torsdag skal politikerne i Fauske gjøre sitt siste vedtak av nedleggingen. De 11 plassene ved Sagatun sykehjem skal bygges om til fem omsorgsboliger.

– Trenger sykehjemsplasser

Sagatunsaken har i tre år vært en varm potet for posisjonen i Fauske kommune, som styres av et samarbeid mellom Arbeiderpartiet og Høyre.

Sagatun har vært stengt i tre år på grunn av renovering. Dette arbeidet var fullført ved siste årsskifte og eldresenteret var innflyttingsklart, men bygningene har stått tomme siden, sier Kjell L. Olsen, som deltok i protesten i dag.

Han forteller at saken har engasjert langt utenfor lokalsamfunnet.

– Vil få konsekvenser

Tove Wensell og Egil Setsaa

Tove Wensell, pårøredegruppen og Egil Setsaa, Sulitjelma Nærmiljøutvalg.

Foto: Kjell L. Olsen

– Årsaken er at overføring av eldre fra Sagatun til sykehjemmet på Fauske har ført til at en rekke av beboerne, på tredje året, bor to og to sammen på små enkeltrom.

Katrine Moan Larsen sier Fauske trenger alle de sykehjemsplassene de kan få.

– Både Moveien og Sagatun er svært viktige institusjoner for de eldre – til sammen 22 plasser. Eldreomsorgen i kommunen må tilpasses innbyggerne – og det er et skrikende behov i dag for flere sykehjemsplasser, sier Katrine Moan Larsen.

Ordfører for Arbeiderpartiet Siv-Anita Johnsen Brekke sier at saken i praksis ble vedtatt før jul, og at det ekstraordinære kommunestyremøtet kun handler om å godkjenne planer de har jobbet med i flere år.

Avgjørelsen ble tatt i desember. Det som skal skje i kommunestyret torsdag er en proformasak.