Hopp til innhold

300 har vaksinert seg etter mulig utbrudd: – Vi ser alvoret i det nå

Etter at Nordlandssykehuset bekreftet at de har fått inn en russ med mistanke om smittsom hjernehinnebetennelse, har Bodø kommunen opprettet en egen telefonlinje for bekymrede ungdommer og foreldre.

Russ

Marius Frantzen får den viktige vaksinen av helsesøster Karin Snøve Wiik.

Foto: Kari Skeie / NRK

Til nå er mer enn 300 russ er vaksinert mot smittsom hjernehinnebetennelse etter at Nordlandssykehuset tok imot en pasient med mistanke om den smittsomme sykdommen.

Jeg tror ikke det kommer til å påvirke russetida vår fremover, vi kommer kanskje til å være litt forsiktige med å dele drikke, sier Marius Frantzen som er avgangselev på Bodø videregående skole.

Bodø kommune tilbyr russ/ungdom som ennå ikke har fått sprøyta om å få tatt vaksine.

– Vaksine hjelper på, men har ikke full effekt før etter 10 dager, så dette begynner å haste, sier helsesøster Karin Snøve Wiik ved helsekontoret i Bodø kommune.

Venter på prøveresultater

Nordlandssykehuset bekrefter at de tidligere denne uken fikk inn en pasient med mistanke om hjernehinnebetennelse.

Borrearntzen

Kommunikasjonsrådgiver ved Nordlandssykehuset, Børre Arntzen.

Foto: Nordlandssykehuset

– Alle kliniske tegn og funn tyder på at det dreier seg om hjernehinnebetennelse, men sannsynligheten er stor for at det kan dreie seg om en smittsom variant av hjernehinnebetennelse, sier kommunikasjonsrådgiver Børre Arntzen ved Nordlandssykehuset.

De venter fremdeles på resultatet av prøvene for å kunne si noe mer sikkert.

– Liker å utsette ting

– Vi liker jo gjerne å utsette ting, spøker Frantzen, men legger til at russen nå ser alvoret i det.

Han er ikke alene, bare mens NRK var på besøk hos vaksinasjonskontoret i Bodø hadde 15 ungdommer vært innom allerede. Også studiekamerat Waldemar Henriksen var på helsestasjonen for å ta vaksine.

– Det går veldig bra, det var ikke vondt eller noen ting. Man er jo redd for å få det selv så det er viktig å ta forholdsregler, forteller han.

Kan være farlig

–​ Vi så behovet for å åpne en telefon om dette. Det var et voldsomt trykk på legevakten i går. Vi fant ut at det ikke skal gå på bekostning av de andre som trenger helsehjelp, sier legevaktsjef i Bodø, Jannicke Fosdahl.

Hun forklarer at sykdommen er svært alvorlig. Faresignalene man bør være obs på er kraftig hodepine, kvalme, lysskyhet, stiv nakke og et karakteristisk utslett.

– Det smitter først og fremst gjennom dråpesmitte. Ungdom som lever tett på hverandre og deler flasker er i faresonen, sier Fosdahl som presiserer at det er ikke farlig å omgås hverandre så lenge man tar forholdsregler.

Rødruss på russecampen i Bodø

Her på russecampen i Mørkvedbukta har russen i Bodø samlet seg til festlige lag. Nå legger det som trolig er et tilfelle av hjernehinnebetennelse en demper på stemninga.

Foto: YASMIN HADAFOW / NRK