30 år i og ved ordførersetet kan snart være historie

I 1985 ble Asgeir Almås varaordfører i Hattfjelldal. Siden har han sittet ved makten. Men valgresultatet viser at han nå kanskje må finne noe annet å gjøre.

Hattfjelldal-ordfører Asgeir Almaas

Asgeir Almås (Ap) har sittet som varaordfører og ordfører i 30 sammenhengende år. Snart kan det gå mot maktskifte i Hattfjelldal.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Valglogo

Få har mer erfaring med å ha makt i kommune-Norge enn Asgeir Almås i Hattfjelldal. Han satt som varaordfører i 14 år, før han i 1999 ble ordfører, noe han har vært siden. Men nå kan 30 år ved makten være over.

– På en side har vi gjort et greit valg, men på en annen side har vi ikke flertall sammen med SV lenger. Det er vi ikke fornøyd med, sier Almås (Ap) til NRK.no.

Med en oppslutning på 41,4 prosent, ned 2,2 prosent siden sist kommunevalg for Arbeiderpartiet, kan det se ut som om han nå må finne nye løsninger for å kunne beholde makta i Hattfjelldal.

Klar for samtaler med partiene

– Det har vært fokus på en del saker som gjør at Bygdelista har fått tre mandater. To av mandatene har de tatt fra Senterpartiet, og ett har de tatt fra SV. Samtidig er det et faktum at Ap og Sp har tre fjerdedeler av stemmene i Hattfjelldal, sier Almås.

Hattfjelldal Bygdeliste tok 16,1 prosent av stemmene under nattas valg. Aps samarbeidsparti i foregående periode, Sosialistisk Venstreparti, opplevde en nedgang på 5,6 prosent.

– Hvorfor ble det sånn?

– Det må du spørre velgerne om. Bygdelistas oppgang måtte jo gå ut over noe. Jeg har ikke gjort den analysen enda, men valgkampen er over og resultatet er der.

(artikkelen fortsetter under)

Anders Todal Jenssen

Professor Anders Todal Jenssen.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

– Risikerer å bli mindre lydhør

Valgforsker og professor i Statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen, sier det er helt naturlig for velgere å «safe» ved å stemme på en som allerede sitter med makta.

– Alt som er forbundet med fremtiden er jo usikkert, så hvis vi kan velge oss noe forutsigbart så gjør vi helst det. Men før eller siden må selv den dyktigste gi seg.

Ifølge Todal Jenssen kan det være fare for at lengesittende i lederposisjoner sklir bort fra dem de skal lede.

– Det som skjer er at man gradvis får et annet perspektiv på saker enn velgerne har. Dermed risikerer man å bli mindre lydhøre for folket man skal representere.

Samtidig understreker han at det er store individuelle forskjeller blant ordførerne.

Ikke sikker på om han blir sittende

Også Sp taper velgere i år, og ender opp med en oppslutning på 38,2 prosent.

– Hvis Sp samarbeider med Bygdelista får de flertall i kommunestyret, og da blir det Sp-ordfører, sier Almås.

– Du er ikke redd for at folk i Hattfjelldal rett og slett er lei av deg etter så mange år?

– Jeg vet ikke. Jeg fikk i alle fall flest stemmer, avslutter Almås.