NRK Meny
Normal

«Folkeaksjonen mot drapstrailere» fikk 27.000 medlemmer på et døgn

Antallet medlemmer i «Folkeaksjonen mot drapstrailere» har eksplodert siden Facebook-gruppa ble opprettet for under et døgn siden. – Det viser at folk er fortvilt, forbannet og at det er veldig mange som frykter ulykker, sier mannen bak gruppa.

Skjermdump "drapstrailere"

Nordmenn samler seg nå i titusentall mot dårlig skodde vogntog, og gruppen har i skrivende stund rundet 27.000 følgere på Facebook.

Foto: Skjermdump

For tredje dag på rad står utenlandske kjøretøy fast langs veiene i Nordland, og for noen er grensen nådd.

For under et døgn siden, opprettet Øystein Bentzen fra Mo i Rana Facebook-gruppen «Folkeaksjonen mot drapstrailere».

Nordmenn samler seg nå i titusentall mot dårlig skodde vogntog, og gruppen har i skrivende stund rundet 27.000 følgere.

– Jeg så et intervju i går med UP-sjefen i Nordland som ga utrykk for at han også er redd nå han kjører ute på E6. Og da kjente jeg at nok er nok. Jeg ble forbanna, sier Bentzen til NRK.no.

– Tidligere koste jeg meg på kjøretur

Informasjonskonsulenten fra Helgeland forteller at han kjørte til Oslo for halvannet uke siden, da han innså at han var redd på veien.

– Jeg prøvde å unngå møter med trailere der det var svinger, og jeg kjørte på en helt anna måte enn det jeg gjorde langs samme strekning for 10-15 år siden. Tidligere koste jeg med da jeg kjørte langs veien, ikke nå lenger.

Da bestemte Øystein Bentzen seg for at nok er nok.

Større enn først antatt

– Facebook er et finurlig verktøy og det sprer seg som ringer i vann. Men jeg ante ikke hvilken prosess jeg hadde satt i gang. I 15-tida i går ettermiddag la jeg ut denne sida, og det strømmet på mennesker som var interesserte.

– Etter et par timer passerte vi 1500. Nå er det 27.000 på under et døgn. Jeg er veldig ydmyk for en sånn respons. Det forteller at folk er fortvilt, forbannet, og at det ikke bare er jeg og UP-sjefen i Nordland som er redde for å kjøre på veiene i fylket. Det er veldig mange som frykter ulykker, sier Bentzen.

Øystein Bentzen

Øystein Bentzen vil ikke være redd for sine nærmeste eller seg selv på veien lenger. – Det er veldig mange som frykter ulykker, sier han.

Foto: Privat

Han sier at bakgrunnen for å opprette Facebook-sida med oppfordringer om å stoppe trailerne som skaper utrygge situasjoner langs norske veier, ble skapt for å støtte de som jobber med dette til vanlig.

– Både på stortinget, i vegvesenet og i politiet jobber de med dette. Jeg ønsker også å sette fokus på at man alt for ofte peker på politi og myndigheter. Dette er et moralsk spørsmål. Både kunde og oppdragsgiver har ansvar.

– Bra at noen tar initiativ

Gruppeleder for Fremskrittspartiet på fylkestinget, Dagfinn Olsen, har selv meldt seg inn i Bentzens gruppe mot «drapstrailere».

– Jeg synes det er bra at noen tar intitiativ, og at flest mulig i Norge bør si i fra at nok er nok. Når man ser at veier er stengt i timesvis fordi trailere står sånn som for eksempel nede på Helgeland nå så er det helt usmakelig, sier Olsen.

– Hva tenker du om at 27.000 personer har meldt seg inn i gruppa til tross for at den bare er under et døgn gammel?

– Det viser at folk er engasjerte, og at man ser på dette som mulige trafikkfarlige situasjoner som kan oppstå. Trailere står fast i bakkene før de begynner å seile nedover.

Mener man må slå kraftig ned på problemet

– Det er samferdselsdepartementet som må gripe inn, og det har jo også statssekretæren sagt at de skal gjøre. Man må slå kraftig ned på dette. Er man ikke skodd for norske vinterveier må man bli stoppet, sier Dagfinn Olsen.

Politikeren mener en Facebook-gruppe til dels kan være med på å gjøre forholdene langs veiene i landet bedre.

– Jeg tror det kan være med på å gjøre politikerne oppmerksomme på saken. Kanskje de ser at det er et så stort engasjement at selv man kanskje er nødt til å ta grep som ikke nødvendigvis EU vil være glad for, så har vi ikke noe valg. Vi må gjøre det, avslutter Olsen til NRK.no.

– Vi må ta til vett

Dagfinn Olsen (Frp)

Dagfinn Olsen mener det store antallet innmeldte i gruppa viser at folk er engasjerte.

Foto: Nordland fylkeskommune

– Noen profiterer på at transporten presses ned i pris. Jeg godtar ikke denne kynismen lenger, dette må ta slutt. Vi må få ordentlige forhold for transportnæringa, sier Øystein Bentzen.

– Hvordan kan vi oppnå denne tryggheten på veiene?

– Hvis fiskeri og oppdrettsnæringa ikke får distribuert fisken sin uten å benytte seg av av trailerne vi ser avbildet i grøftene, så får de for guds skyld bare la være å selge fisken. Det gjelder hele eksportindustrien i Norge. Det er umoralsk, sier Bentzen.

Bentzen frykter det samme som UP-sjef i Nordland, Knut Danielsen, har utrykt til NRK. Danielsen sa at han bare venter på den første meldinga om at en familie er drept av en løpsk trailer.

– Jeg har fått trailere i hekken, og møtt trailere på veier som har skremt meg, men heldigvis ikke vært i skumle ulykker. Jeg har to sønner og en svigerdatter som pendler mellom Mo i Rana og Trondheim ukentlig, og jeg sitter og er redd.

– Min redsel er tung å bære. Jeg godtar ikke det mer, avslutter Bentzen til NRK.no.

  • Se bildegalleri og video under:
biler i kø

Vogntog på tvers skaper kø