Hopp til innhold

250.000 oppdrettslaks har rømt i år

Fiskeridirektoratet er bekymret over at stadig flere oppdrettslaks rømmer. Mener slurv er et problem.

Oppdrettsanlegg

FLERE RØMMER: I år er det meldt at 251.391 laks og 119.200 torsk er rømt fra norske oppdrettsanlegg, men fiskeridirektoratet mener oppdretterne ikke har meldt inn alle rømningene.

Foto: Marine Harvest

Så langt i år har over 250 000 laks rømt fra norske oppdrettsanlegg, noe som er over 55 000 mer laks enn gjennom hele fjoråret. Det viser tall oppdretterne selv har meldt inn til Fiskeridirektoratet.

Men direktoratet tror mørketallene er store.

– Det er fordi vi desverre opplever oppdrettere som ikke rapporterer om rømming. Hos enkelte er det bevisst, hos andre er det ikke bevisst. Vi har rømminger av oppdrettsfisk som vi klarer å knytte til kilde og vi har fisk vi ikke klarer å finne ut hvor er rømt fra, sier avdelingsdirektør Jens Christian Holm.

Finner smolt i lakseelvene

Når fisk rømmer, blir ofte lokale fiskere og sportsfiskere bedt om å prøve å fange så mye som mulig. Men det er vanskelig å fiske den minste fisken, derfor er direktoratet spesielt bekymret for rømningen av settefisk som smolt.

– Den får vi antagelig svært få rapporter om, for den går ikke i fangstene. Og da får vi liten drahjelp av fritidsfiskere når slike episoder skjer, sier Holm.

– Men at det skjer, det ser vi på fangstene på gyteplassene i lakseelvene, for der dukker det opp fisk, som ut i fra skjellprøvene må ha rømt på smoltstadiet. Og den bidrar i vesentlig grad til rømt oppdrettsfisk i elvene, sier han.

Oppdrettere slurver

Det er ulike årsaker til rømning av fisk. De store rømningene skjer når merdene blir ødelagt, særlig når vinterstormene setter. Men Fiskeridirektoratet mener at det i stor grad er oppdretterne selv som har en stor del av skylda for de høye rømningstallene.

– Det er en urovekkende mye menneskelig svikt som i alle fall er en del av årsakssammenhengen, sier Jens Christian Holm

– Så det er rett og slett slurv?

– Ja, slurv, eller at ting skal gå fort, eller at ting ikke er så kjent og innlært som det burde. Men det er hele tiden menneskelig svikt, sier Holm.

Han mener det er viktig at de som jobber i oppdrettsnæringa får riktig opplæring i bruk av utstyr, og at man hele tiden tenker gjennom hva som kan gå galt.

– I tillegg må man lære hav man skal gjøre om noe går galt.

Oppdretterne tror ikke det slurves

Øyvind André Haram

Øyvind André Haram

Foto: FHL

Fiskeri og havbruksnæringas landsforening (FHL) mener økende fiskerømning ikke kan forklares med slurv.

– Vi har mange tilfeller der folk har rotet seg inn på oppdrettsmerder med båter. Det er turister som prøver å fiske slik at det går hull på nota og det er båter som treffer merdene, sier informasjonssjef Øyvind Haram i FHL.

Han mener næringa ikke kan klandres for alle rømningene.

– Ingen spekulerer i at fisk skal rømme, oppdretterne taper penger. Det er mange grunner til rømming og 250.000 fisk er for mye.

Nina: – Villaksen truet

Tidligere denne uka offentliggjorde Norsk institutt for naturforskning (Nina) en rapport som viste at den norske villaksen er utrydningstruet. Årsaken er
rømt oppdrettslaks.

– Om ikke innblandingen av oppdrettslaks i elvene stanses, er villaksens endelikt utvilsom, fastslår forskningssjef Kjell Hindar i Nina og viser til at mange villaksbestander allerede er utryddet på grunn av blant annet innblanding av oppdrettslaks og lakselus.

Les mer: Villaksen er truet av utrydding

Må kjempe mot rømming hver dag

Fiskeridirektoratet skal nå undersøke hvilket stadium det foregår flest rømninger, og hva de kan gjøre for å forebygge dette.

– Vi må stoppe rømningen. Man må inn å tenke gjennom operasjoner, hvordan man designer slike anlegg. Kampen om rømmingen må vinnes hver eneste dag, for det skal bare en eneste stor feil til et eller annet sted, så risikerer vi masse rømt fisk.

Les: Vil ha lukkede oppdrettsanlegg