Hopp til innhold

24-åring dømt til 15 års fengsel etter knivdrap

Den 24 år gamle mannen som drepte Martin Liebraaten på Skjombrua i Narvik med 17 knivstikk, har nå fått dommen.

Politiet har bevæpnet seg etter en ulykke der en bil krasjet i en fjellvegg i Narvik tirsdag ettermi

Drapet og drapsforsøket fant sted ved Skjombrua i Narvik 1. november 2016.

Foto: FRITZ HANSEN / FREMOVER / NTB SCANPIX

Mannen er kjent skyldig for både drap og drapsforsøk etter å ha knivstukket to personer på Skjombrua i Narvik kommune 1. november i fjor.

I dag skriver Fremover at 24-åringen er dømt til 15 års fengsel, noe som er helt i tråd med aktors påstand. Mannen blir også dømt til å betale nærmere 700.000 kroner til sammen i erstatning og oppreisning til pårørende og til han som overlevde knivstikkingen.

Den tiltalte mannen fra Ballangen har hele tiden erkjent drapet og har vært varetektfengslet siden han meldte seg for politiet under ett døgn etter hendelsen.

Det var i november i fjor at politiet først fikk melding om at det hadde vært en trafikkulykke ved Skjombrua utenfor Narvik. Da nødetatene kom til stedet, fant de to hardt skadde personer med stikkskader. En tredje person hadde stukket av i en stjålet bil.

Det ble gitt livreddende førstehjelp på stedet, men livet til den 21 år gamle Martin Liebraaten, sto ikke til å redde.

«Kroppen tok overhånd»

Hva som var foranledningen til drapet har det vært uenighet om i retten.

Ifølge den tiltalte 24-åringen ble det etter hvert en opphetet stemning i bilen på vei fra Ballangen til Narvik, idet det oppstod diskusjon om økonomi og hva tiltalte skyldte i forbindelse med salg av hasj.

Tiltalte sa det ikke ble fremsatt direkte trusler, men at han på et tidspunkt fikk et «illsint blikk» fra føreren av bilen som gjorde han redd.

– De ville ha tilbake pengene, og jeg fryktet at de ville ta meg. Da bilen svingte av veien gikk det en milliard tanker gjennom hodet. Ville de gi meg juling? Dumpe meg i skogen, eller kaste meg av brua?

Det endte med at tiltalte trakk opp kniven og stakk Martin Bjørge Liebraaten til døde. At han ble stukket først og flest ganger forklarte tiltalte med at han var sterkest rent fysisk av de to, og at han derfor ville uskadeliggjøre han først.

Tiltalte forklarte at «kroppen tok overhånd», og at han fortsatte med å knivstikke den andre – føreren av bilen, som altså overlevde og nå er fornærmet i saken.

– Skjønte ikke hva som skjedde

– Det var som harde slag med en knyttneve i ryggen, og jeg skjønte ikke først hva som skjedde, sa fornærmede i sin forklaring.

Han har også en annen versjon av hva som skjedde i forkant av knivstikkingen.

Fornærmede fortalte at han og avdøde kjørte sammen fra Narvik for å møte tiltalte i Ballangen den 1. november i fjor.

Han hadde tidligere på dagen forsøkte å komme i kontakt med tiltalte gjennom telefon og den krypterte meldingsappen Wickr, men at han ikke hadde fått tak i han. Da han omsider fikk svar ble det avtalt å møtes utenfor Rema 1000.

Han sa det ikke var snakk om trusler eller lignende, og at det ikke var noen opphetet diskusjon i bilen forut for knivstikkingen.

Tiltalte satte seg i baksetet, og den fornærmede mannen forklarte at de så kjørte i retning Narvik. Fornærmede var sjåfør. Han sa det ikke var snakk om trusler eller lignende, og at det ikke var noen opphetet diskusjon i bilen forut for knivstikkingen.

Knivstikkene startet ifølge ham ved Skjombrua uten forvarsel, etter 25 minutter kjøring.

– Jeg fikk forklart at han skulle møte en kompis ved Skjombrua, og ba meg stanse før brua. Jeg glemte imidlertid dette, og stanset først etter at vi var over.

– Så startet stikkingen. Jeg skjønte ikke først hva som skjedde. Det var blod over alt. Jeg satt fastspent med setebelte og kom meg ikke løs, og fikk påført 12–13 stikk før jeg kom meg ut, forklarte fornærmede i retten.

Saken oppdateres