NRK Meny
Normal

Antall konkurser øker

Antall konkurser i Nordland i november er mer enn fordoblet sammenlignet med november i fjor. Økningen er på hele 153,8 prosent.

Borettslag konkurs i Brønnøysund

I januar i år gikk Ringveitunet borettslag i Brønnøy konkurs.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Det var 33 konkurser i Nordland i november, mot 13 i november i fjor.

En av de som måtte stenge dørene i november var fiskemottaket J.M.Nilsen på Nordmæla på Andøya.

Les også: J. M. Nilsen konkurs

Så langt i år er det 222 konkurser til og med november, mot 152 i samme periode i fjor. Det er ei økning på 46,1 prosent.

Allerede i september var det like mange konkurser som det var i hele 2008: 152 konkurser så langt i år

Antall konkurser øker også på landsbasis

I løpet av årets elleve første måneder var det 1 782 flere konkurser og tvangsavviklinger i Norge enn i samme periode i fjor, noe som utgjør en økning på 41,6 prosent. Det tilsvarende tallet for årets ti første måneder var en økning på 50,2 prosent.

– Vi ser den samme tendensen som tidligere i år: Konkurstallene fortsetter å stige, men i en lavere takt enn før. Men vi ser heller ikke tegn til at konkurstallene skal begynne å synke, sier underdirektør Karl Erik Rørmark ved Konkursregisteret.

Fylkestallene for årets elleve første måneder viser at Finnmark har hatt den største økningen i konkurser og tvangsavviklinger, med 89.8 prosent. Nord-Trøndelag har lavest økning, 13 prosent.

Sammenlikner vi novembermånedene i år og i fjor, er det Telemark som har hatt størst økning, med 137, 5 prosent. Nord-Trøndelag har hatt den mest positive utvikingen, og har i november bare halvparten så mange konkurser og tvangsavviklinger som i samme måned i fjor.

Bygg og anlegg og daglivare mest utsatt

Den bransjevise fordelingen viser, slik vi også har sett tidligere i år, at det er bygg og anlegg og dagligvarehandelen som har de høgeste tallene på konkurser og tvangsavviklinger.