Hopp til innhold

22 av 37 omkomne hadde ikke redningsvest

Nå ber Redningsselskapet folk tenke seg om, idet vi går inn i en ny båtsesong.

båtliv

Om lag en fjerdedel av norske husholdninger eier en eller flere fritidsbåter.

Foto: Nina kristiin Vraa / NRK

Dag Inge Aarhus

Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet.

Foto: Sjøfartsdirektoratet

Vi skriver midten av april. Men selv om våren så vidt har kommet i gang, i alle fall i Nord-Norge, har fritidsbåtfolket for lengst hentet ut båtene sine, forteller kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet.

– Folk bruker båten sin hele året. Vi ser flere omkomne også vintertid. Havner man i sjøen på den kalde tiden av året er det logisk nok større sjanse for at det kan gå galt, selv om man bruker redningsvest, sier Aarhus til NRK.

I fjor omkom 37 mennesker i fritidsbåtulykker, en oppgang på hele ni personer sammenlignet med 2014.

Økningen i fjor kom uventet og vi ble svært overrasket. Spesielt etter den positive utviklingen året før.

Manglet vest

Av de 37 som omkom på sjøen i fjor, var det 22 som ikke benyttet flyteutstyr. Det liker kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet dårlig. Han tror bruk av vest vil bidra til færre omkomne.

– Tallenes tale er ganske dystre når vi ser på fritidsbåt. Hvis vi sammenligner med næringsfartøy, så opplevde man bare seks dødsulykker der.

Han skryter av den jobben som de kommersielle aktørene har gjort for å få ulykkesstatistikken ned, og tror båtfolket har litt å lære.

– Vi ser en profesjonalisering, med gode rutiner og fokus på egensikkerhet. Det skal vi ta med oss og lære litt av, vi som er ute og kjører med fritidsbåt også.

Utvikling dødsulykker

Det skjer mange flere dødsulykker på fritidsbåter sammenlignet med næringsfartøy.

Foto: Sjøfartsdirektoratet

En ekstra prøve?

Man bør også se på muligheten til å øke kompetansen til norske fritidsbåtkjørere. I dag har man en båtførerprøve som egentlig kun handler om det teoretiske. En praktisk prøve kunne også vært på sin plass, mener Pedersen.

– Hvordan kan man unngå ulykker?

Frode Pedersen

Frode Pedersen i Redningsselskapet.

Foto: Redningsselskapet

– Man kan for eksempel passe på at man drar ut to stykker, i stedet for én. Man bør sørge for å ha på seg tøy som er tilpasset vær og sesong, og at man selvfølgelig bærer vest også på brygga, og ikke bare i båt.

Det er også viktig med radioutstyr, og at man ikke venter med å be om hjelp hvis man står overfor en potensielt farlig situasjon.

– Det gjør at vi kan aksjonere tidlig, før en ulykke blir alvorlig.

Jobber med unge

Aarhus i Sjøfartsdirektoratet forteller at de bruker tid på holdningsskapende arbeid. De skal blant annet ut å møte rundt 15 000 barn og ungdom i løpet av våren.

– Slike ting hjelper. Ellers håper vi folk tar enkle forholdsregler med tanke på sikkerhet, slik at vi i størst mulig grad unngår alvorlige ulykker.