2014 blir historiens beste sjømatår

Hittil i år er sjømateksporten nær 900 millioner kroner høyere enn i 2013. – Allerede før julehandelen starter er 2014 historiens beste for norsk sjømat. 2015 ser like lys ut, ifølge Sjømatrådet.

Klippfiskbutikk på fiskemarkedet i San Sebastian

POPULÆRT: Klippfiskeksporten øker kraftig og skyldes den sterke tradisjonen med å servere klippfisk til jul. I Portugal sier hele åtte av ti at de skal spise klippfisk som julemat. Her fra fiskemarkedet i spanske San Sebastian.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

– Det er imponerende med tanke på at vårt største marked Russland i august stoppet all import av norsk sjømat. Det er ikke godt å si hvor vi hadde vært uten importstoppen, sier Christian Chramer, kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd til NRK.

Russland sto for 11 prosent av den totale sjømateksporten i 2011, 2012 og 2013, og var dermed Norges største kunde.

Chramer sier det er flere årsaker til at norsk sjømat blir stadig mer ettertraktet.

– Den underliggende trenden verden over er at sjømat er sunn og god mat. Norge har over flere år vist at vi er en stabil leverandør. Vi har verdens beste kyst for å drive oppdrett og driver bærekraftig fangst av villfisk, sier Chramer til NRK.

6,6 milliarder

Norsk laks i store mengder på sjømatmarkedet i san Sebastian

Norge eksporterte laks for 3,9 milliarder kroner i november.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Norge eksporterte sjømat til en verdi av 6,6 milliarder kroner i november. Det er på samme nivå som november i fjor.

Hittil i år er det eksportert sjømat for 62,5 milliarder kroner, som er en økning på 7 milliarder kroner, eller 13 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Dermed er eksportrekorden for hele 2013 forbigått med nesten 900 millioner kroner.

Norsk sjømat er Norges tredje største eksportartikkel etter olje og gass.

– Allerede ved inngangen til desember er 2014 blitt historiens beste for norsk sjømat. Etterspørselen etter norsk sjømat er svært god og det er nå knyttet stor spenning til hvor stor totaleksporten for året vil bli, sier Christian Chramer, kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd.

Portugal vil ha klippfisk

Christian Chramer

Christian Chramer, kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd.

Foto: Norges sjømatråd

Hittil i år er sjømateksporten 878 millioner høyere enn i 2013.

– Klippfiskeksporten øker kraftig og skyldes den sterke tradisjonen med å servere klippfisk til jul. I Portugal sier hele åtte av ti at de skal spise klippfisk som julemat. Lakseprisen øker fra november 2013, men noe lavere volum av laks tar totalverdien for laks noe ned. I pelagisk næring, som omfatter sild, makrell, lodde og brisling. næring er det verd å merke seg de rekordstore mengder makrell som eksporteres fra Norge, sier Chramer og viser til en økning på 189 millioner fra november 2013.

Ser lyst ut for 2015

Norges Sjømatråd ser ingen mørke skyer for neste år, selv om den russiske importstoppen fortsetter.

– Vi ser lyst på året som kommer. Vi forventer de samme volumene på laks og fortsatt sterk etterspørsel på norsk sjømat, sier Christian Chramer til NRK.