Hopp til innhold

20.000 fortsatt uten strøm etter uværet

20.000 mennesker er fremdeles strøm etter «Ole» herjinger lørdag og mobilnettet er borte mange steder. Verst rammet er Lofoten. – Vi har et omfattende arbeid foran oss, sier direktør i kraftselskap.

Arne Søiland

Arne Søiland i NVE.

Foto: Privat

Dette betyr at omkring 10 000 personer har fått tilbake strømmen siden i går kveld.

– I løpet av natten har de fleste kundene i Troms og i øvrige deler av landet fått strømmen tilbake. Om lag 18. 000 personer er fremdeles uten strøm i Lofoten. sier fungerende kommunikasjonsdirektør Arne Søiland i NVE til NRK.

Is og salt på kraftlinjene

I løpet av lørdag var 70.000 vært uten strøm på ett eller annet tidspunkt. Fortsatt er 20.000 uten strøm, viser oppdaterte tall fra NVE.

– Problemet er is og salt på linjenettet. I løpet av dagen skal brannvesenet i Lofoten ut og spyle kraftledningene for å få vekk saltet. , sier Søiland.

Lofotkraft har alt tilgjengelig mannskap ute nå for å lokalisere feilene.

– Det er et krevende arbeid. Været er ikke optimalt og fortsatt er mange veier stengt. Derrfor er det vanskelig å si nøyaktig når vi tror strømmen er tilbake, sier han.

Fortsetter arbeidet søndag

Vareide i Flakstad, strømmen har gått

Oppryddingsarbeid på Vareide i Flakstad kommune.

Foto: Tommy Johansen

Det å få strømmen tilbake er på ingen måte noen enkel operasjon, forteller direktør Arnt Winther i Lofotkraft.

– Det er ikke bare å se på en dataskjerm hvor feilene ligger. Mannskapet må ut fysisk for å finne ut hvor problemene er, og her er det i tillegg snakk om veldig mange feil.

Registrerer skader

Politiet i Lofoten og Vesterålen driver for fullt på å registrere skader. Jobben er så omfattende, at de ikke vil ha oversikt før i 14-tiden. Salten politidistrikt har i løpet av gårdagen og natta registret 59 materielle skader.

– Heldigvis er det ikke registrert noen personskader som følge av uværet. De materielle skadene dreier seg om løse tak- og veggplater på bygninger. I Bodø måtte vi stenge av deler av sentrum, opplyser operasjonsleder Elisabeth Eide.

Finans Norge som administrerer Norsk Naturskadepool, ber folk som har fått skader på hus og eiendom om å kontakte forsikringsselskapet sitt.

Venter skred av skademeldinger

Men i noen områder som i Lofoten og Vesterålen meldes det om til dels store skader på noen hus og bygninger.

– Hele hustak er borte på enkelte hus. Både fjøs og naust har også fått skader, og hele vegger på noen bygninger er borte, garasjer og uthus har også merket vindens herjinger. Dessuten har en rekke båter og bryggeanlegg blitt skadet av de store bølgene og uværet som har feid inn over landsdelen. Folk må ta kontakt direkte med forsikringsselskapet sitt dersom de har skader å melde inn, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge

6000 var uten strøm i Troms

Administrerende direktør Halvard Pettersen i Vesterålskraft forteller de regner med å få alt opp å gå igjen i løpet av søndagen.

– Hos oss er det mellom 200 og 300 berørte kunder i Sortland og Bø.

I løpet av lørdagskvelden mistet 6000 personer i Troms mistet strømmen, og Hålogalandskraft og Troms Kraft satte krisestab.

Mange basestasjoner nede

For telefonnettet er det også en del problemer som det gjenstår å få løst.

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Telenor jobber nå intenst for å gjenopprette mobildekningen der den er brutt. Siden mobilnettet er avhengig av strøm, har langvarig kraftutfall flere steder i Troms og Nordland ført til at kommunikasjonslinjer ikke fungerer, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Telenor er i kontinuerlig dialog med Lofotkraft slik at de kan koordinere tiltak basert på kraftutfall.

Telenor prioriterer feilretting basert på områder med størst konsekvens, og innspill fra Fylkesmann, kommuner og kunder.

Konsekvensene vil vedvare utover dagen og kvelden. I områder der mobildekningen er berørt, kan det være mulig å finne områder med mobildekning dersom man forflytter seg. Telenor sikrer at aggregater i drift fungerer for å opprettholde tjenestene som er i drift.

Områder som er spesielt berørt på mobil er:

  • Torsken Senja, det meste er ute av drift
  • Sørfold, mange stasjoner ute langs E6
  • Beiarn, mye ute

– Når det gjelder Lofoten er grovt sett Svolvær Kabelvåg, Henningsvær, Leknes, Gravdal Sørvågen, Fredvang og deler av Stamsund inne. Øvrig steder er det ennå områder helt uten mobildekning. Vi arbeider tett med entreprenør, Lofotkraft og interne krefter for å få ut aggregat der dette er mulig, sier Amundsen.

Les også: Hurtigruta MS «Nordlys» opplever godt over orkan styrke

– Nede i hele Lofoten

Kraftig vind i Harstad

Kraftig vind i Harstad.

Foto: Geir Samuelsen

Kommunikasjonsdirektør Torbjørn Giæver Eriksen i NetCom forteller at de har nede 40 basestasjoner i Lofoten-området.

– Vi er nede i stort sett hele Lofoten, sier Eriksen.

Han forteller at de ikke får gjort noe før strømmen er tilbake.

– Så snart strømmen er tilbake, vil vi slå på basestasjonene og reparere feilene, sier han.

Både strøm- og mobilkunder må dermed smøre seg med en del tålmodighet før alt er oppe og går igjen etter ekstremværets herjinger.

Se lesernes video fra stormen "Ole"

Se lesernes videoer fra stormen "Ole" .