NRK Meny
Normal

20 år siden Harald Aabrekks teatralske fall

Når Bodø/Glimt møter Tromsø IL i dag, er det nøyaktig 20 år siden daværende TIL-trener Harald Aabrekk falt om på Aspmyra – egentlig helt uskadet.

Bodø/Glimt - TIL 16. mai 1995

Slik så «stuntet» ut.

Harald Aabrekk

Harald Aabrekk er lite stolt over sin egen fortid som skuespiller.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Mange husker nok fremdeles skuespillerprestasjonene, da Harald Aabrekk som Tromsøtrener i 1995 ble liggende tilsynelatende livløs på sidelinja på Aspmyra stadion i Bodø.

Når Bodø/Glimt møter Tromsø IL til dyst i dag, er det faktisk nøyaktig 20 år siden den legendariske hendelsen fant sted. Og Aabrekk selv har over årenes løp lært seg å le av det hele.

– Jeg er ikke spesielt stolt av det. Det var forferdelig pinlig. Men nå har jeg fått så mange kommentarer og har blitt konfrontert med dette så mange ganger, at jeg klarer å le av det, har Aabrekk tidligere fortalt til NRK.

Duket for fest

Men hva var det som egentlig skjedde denne maidagen for nøyaktig to tiår siden?

Det var i utgangspunktet duket for en skikkelig fest under kampen på Aspmyra 16. mai 1995. Dessverre ble det ingen fest, hverken fotballmessig eller med tanke på det som utspant seg på sidelinja og tribunene.

Tromsø vant 2-1, men resultatet kom i skyggen av dramatikken som utspant seg utenfor banen:

Ballen gikk til innkast for Glimt – rett foran TILs trener Aabrekk – som resolutt tok ballen og nektet å gi slipp på den. Det hele endte med en liten dytt fra Glimts fysioterapeut som prøvde å få tak i ballen. TIL-treneren gikk i bakken og ble kjørt bort i ambulanse tilsynelatende livløs. Men egentlig var han helt uskadd...

Kunne endt verre

Folk reagerte med vantro. I ettertid har både den ene og den andre beklaget det som skjedde. Stemningen var mildt sagt amper – både på tribunene og på banen.

Det hele kunne faktisk endt langt verre. Slaget 16. mai 1995 er med andre ord uforglemmelig av helt andre grunner enn underholdende fotball.

TIL reiste altså hjem med 2–1 og tre poeng. Heldigvis gikk det bedre både på tribunen og banen i returkampen samme år. Glimt rundspilte Tromsø og vant 4–0 på Alfheim.

– Skulle reist seg opp momentant

Aabrekk forteller videre om hendelsen, at tabben var at han ikke reiste seg momentant.

– Da ble hundredelene lange som år.

– Hva gikk gjennom hodet ditt da du lå på bakken?

– Hadde jeg visst det, hadde jeg nok vært psykolog, psykiater eller noe slikt, ler Aabrekk.

Gleder seg til kampen

TIL-direktøren tok det med et smil

Ulf Johansen var i godt humør da han ankom Bodø i går.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Administrerende direktør Ulf Johansen i TIL ankom Bodø i går, og ble møtt med et hotellrom som var dekket av Glimt-effekter.

– Vi er bitre konkurrenter, samtidig som vi har et godt forhold. Jeg synes det gir en fantastisk ramme rundt kampen, sa Johansen til NRK i går.

Han gleder seg veldig til å møte Glimt på Aspmyra.

– Vi håper selvsagt at vi skal vinne, og mener vi har et godt nok lag til å gjøre det. Vi har selvsagt våre problemer på samme måte som Glimt har sine, men håper at vi får luket bort noen av de feilene vi har gjort tidligere.

Så gjenstår det å se om vi får se noe lignende på Aspmyra i dag, 20 år etter fallet til Aabrekk…

Created by InfoDispatcher

Da direktøren for Tromsø IL ankom Bodø i går, hadde hotellet han skal overnatte på en helt spesiell overraskelse på lur.