19.300 nordlendinger har ikke sjekket skatten: – Ungdommen er verst

Nær 19.300 personer i Nordland har ennå ikke åpnet skattemeldingen sin få dager før innleveringsfrist.

Kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten, Siv Simonsen Kibsgaard

– De som ikke har vært inne og kontrollert og sjekket skattemeldingen sin bør bruke helga på det, sier kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten, Siv Simonsen Kibsgaard.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

142.700 lønnstakere og pensjonister i Nordland har allerede åpnet skattemeldingen elektronisk, og 24.000 har allerede levert.

– Erfaringen fra tidligere år viser at de som ikke sjekker i hovedsak er unge mennesker med ukompliserte skatteforhold. Men også de bør lære seg den gode vanen det er å sjekke at opplysningene stemmer. Alle har et ansvar for å sjekke skattemeldingen sin, og vi håper at de 19.300 nå sjekker meldingen, sier kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten, Siv Simonsen Kibsgaard til NRK.

Siste frist på søndag

Skattemelding

Søndag 30. april er det frist for å levere skattemelding for lønnstakere og pensjonister.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Søndag 30. april er det frist for å levere skattemelding for lønnstakere og pensjonister. For å være sikker på at du betaler riktig skatt må du sjekke at opplysningene i skattemeldingen er fullstendig og korrekte.

– De som ikke har vært inne og kontrollert og sjekket skattemeldingen sin bør bruke helga på det. Skattemeldingen er forhåndsutfylt, men ikke ferdig utfylt. Det vil si at det kan være forhold som Skatteetaten ikke vet om deg som du må gi av opplysninger selv. Det kan også være feil, sier Kibsgaard.

Feil med fradrag

Blant feil som går igjen i skattemeldingen er fradrag for reise mellom hjem og arbeidsplass og fradrag for pendling. En av ti av dem som krever fradrag for arbeidsreiser eller pendling gjør feil.

– De siste årene har kontrollene våre blitt mer treffsikre så det er ingen god ide å prøve seg på fradrag du ikke har krav på. Bruk veilederne og kalkulatorene på skatteetaten.no slik at det blir riktig, sier hun.

Har du ikke endringer trenger du ikke levere etter at du har sjekket at opplysningene stemmer.

– Har du har fått deg ny jobb, kjøpt eller solgt bolig, har barn i barnehage, giftet deg, eller gått fra arbeid til pensjon, er dette forhold som kan påvirke skatten din, og som kan kreve endringer på skattemeldingen, sier Kibsgaard.

Trenger du hjelp?

Har du spørsmål om skattemeldingen på tampen har Skatteetaten utvidet åpningstiden på telefon, Facebook og Chat på skatteetaten.no. Du kan chatte og stille spørsmål på facebook gjennom helgen (lørdag kl 10-16 og søndag kl 14-20). Veiledningstelefon er stengt på lørdag men åpen søndag.

På skatteetaten.no finner du mer informasjon om skattemeldingen og nyttige hjelpemidler som pendlerveiviser og fradragskalkulator. Skulle du stå fast og trenge hjelp underveis har Skatteetaten utvidet åpningstid i helgen; både på telefon, chat og på Facebook.