Hopp til innhold

18-åring mistet lappen samme dagen han fikk den: – Det er bare trist

I nesten dobbelt av hva fartsgrensen tillater, ble gleden kortvarig for den ferske sjåføren. Slike situasjoner er dessverre ikke enestående, sier UP-sjef.

Bodø sentrum.

Det var i Bodø at den 18 år gamle mannen mistet lappen, bare få timer etter at han bestod førerprøven.

Foto: Benjamin Fredriksen / Ola Helness / NRK

58 km/t i 30-sonen.

En feilvurdering som utvilsomt skulle få bitre følger for en 18 år gammel mann fra Bodø.

På Alstad utenfor Bodø sentrum, røk lappen. Bare timer etter at han hadde bestått førerprøven og fått utstedt førerkortet.

Laster Twitter-innhold

– Det er dessverre ikke noe enestående eksempel. De siste årene har vi hatt flere som har mistet førerkortet før «blekket har blitt tørt», sier UP-sjef i Nord-Norge, Geir Marthinsen.

Men at det skjer, det syns ikke Marthinsen noe om.

– Jeg syns det er trist at det gjøres sånne vurderinger. Det er sikkert en kjekk og grei gutt, jeg betviler ikke det, men han har altså tatt et dårlig valg. Han er nok rimelig fortvilt nå.

Flere tilfeller

Den nå førerkortløse 18-åringen er derimot ikke alene. De siste dagene kan Marthinsen fortelle om flere uønskede hendelser.

– Vi hadde en her om dagen i Tromsø, som kjørte i 79 i 30-sonen. Det er dessverre ikke helt uvanlig at noen virkelig drar på uten tanke på omgivelsene, sier han og fortsetter:

– Onsdag stoppet vi en 18-åring som kjørte i 125 km/t i 60-sonen. Førerkortet hans var ikke like ferskt som i dette tilfellet, men det er fremdeles svært alvorlig.

	Geir Harald Marthinsen, distriktsleder for
Utrykningspolitiet i UP-distrikt 5 – Nordland, Troms og Finnmark

Geir Harald Marthinsen, distriktsleder for UP i Nord-Norge.

Foto: Privat

Spesielt i boligområder og steder med lav fartsgrense, ser han alvorlig på store fartsovertredelser.

– Det er en grunn til at vi har disse sonene. Det er her vi forventer at det er større trafikk av fotgjengere, som samtidig har en forventning til at hastigheten bilene kommer i er lave. Farlige situasjoner kan oppstå hvis en fotgjenger ser en bil langt borte, antar den kjører i fartsgrensen, men så gjør den ikke det.

Litt over halvparten holder fartsgrensen

Heldigvis er det ikke mange som oppfører seg på denne måten, sier UP-sjefen.

Marthinsen sier at det ble utført en undersøkelse i 2020, der det kom fram at 62 prosent av sjåførene her til lands, holder fartsgrensen.

– Så er det en stor andel som ligger 10–20 km/t over. Men de som dobler fartsgrensen er i absolutt mindretall. Det er viktig å huske på.

– Hvordan er kjønnsfordelingen på dem som kjører for fort?

– Vi har en tommelfingerregel på at 4 av 5 av dem som bryter fartsgrensen er menn. Likevel er det flest kvinner som har fartsovertredelser i soner med lav fartsgrense, mens det er mange flere menn som bryter fartsgrensen i høyere soner.