Hopp til innhold

17. mai i Steigen på NRK1

I år får Steigen vise seg fram på den populære 17. mai-sendinga på NRK1.

Monica White Martinsen

HURRA FOR STEIGEN: – Vi gleder oss, sier programleder Monica White Martinsen, som skal dekke grunnlovsjubileet for NRK sammen med sine kolleger fotograf Lars-Petter Kalkenberg og teknisk ansvarlig Lars-Bjørn Martinsen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Sendinga «Gratulerer med dagen» starter klokka 07.50 og varer helt til klokka 1800. Hele fem ganger skal NRK Nordland inn fra forskjellige steder i Steigen.

– Vi gleder oss, sier programleder Monica White Martinsen, som skal dekke grunnlovsjubileet for NRK sammen med sine kolleger fotograf Lars-Petter Kalkenberg og teknisk ansvarlig Lars-Bjørn Martinsen.

Teamet fra NRK Nordland skal inn fra både Leines, Nordskot og flere steder på Engeløya.

Nord-Norges største korps

– Nå satser vi på godt vær, men artig blir det uansett. Det er ikke bare Grunnlovens far Christian Magnus Falsen som står i fokus. Nord-Norges største korps skal spille flere ganger i sendinga, vi er lovet karamellkasting og andre Steigen-tradisjoner. Hurra for Steigen.

Grunnlovens far

Byste av Christian Magnus Falsen i Steigen

I vakre omgivelser på lille Engeløya i Steigen står bysten av Christian Magnus Falsen. Få hadde en mer sentral rolle enn Christian Magnus Falsen på Eidsvoll i 1814. Historien om hans bidrag er kjent og det er ikke uten grunn han blir kalt «Grunnlovens far».

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Bakgrunnen for at Steigen er valgt akkurat i år er markeringen av grunnlovsjubileet og en utroskapsskandale på 1700-tallet.

Grunnlovens far Christian Magnus Falsen flyttet sammen med familien sin til Steigen på 1780-tallet. Det var en stor skandale i Christiania som førte familien Falsen til Steigen.

Helt på slutten av 1780-tallet var Enevold de Falsen, C.M. Falsens far, overdommer i en av Norges høyeste domstoler i Christiania. Han var en aktet jurist og en personlighet i kulturlivet i hovedstaden.

Men trofast var han ikke. Enevold de Falsen la nemlig sin elsk på kona til en av Christianias høyeste embetsmenn. Følelsene var gjensidig, og dermed var skandalen et faktum.

Ektemannen anla sak mot Falsen og det var hissig brevveksling mellom de berørte partene. Så stor var skandalen at den ble behandlet på øverste hold i København.

Sendt til Nord-Norge som «straff»

Enden på historien ble at Enevold de Falsen måtte fratre sin høye stilling, og som «straff» ble han sendt til Steigen for å bli lagmann i Nordland. Hans høye stand gjorde fengselsstraff umulig, og dermed ble han bortvist fra Christiania.

Og dermed gikk altså turen nordover. Enevold de Falsen måtte ta med seg Christan Magnus og sine fire andre barn mer enn 100 mil nordover til en verden han overhodet ikke kjente til.

I tre år bodde Christian Magnus Falsen på Engeløya i Steigen, og derfor ble det i 1991 satt opp en byste av Falsen.