Hopp til innhold

17 franskmenn og le Skrei

Her kan du lese om hvordan det gikk da 17 franske journalister reiste til Vesterålen for å lære om den norske skreien.

Franskmenn på skreitur i Vesterålen

God norgesreklame: En flott torsk i flotte omgivelser – Eksportutvalget for fisk håper presseturen fører til avisoppslag som bidrar til å øke det norske fiskesalget til Frankrike.

Foto: Jens Kyed / NRK

Det er en strålende vinterdag. Havet ligger blikkstille og om bord i den gamle passasjerbåten Leonora er det 17 franske journalister på jakt etter skrei. Snart henger de forventningsfulle over rekka med hver sin fiskestang. Den mytiske torsken, skreien på vandring sørover mot gyteplassene rundt Lofoten lever utrygt akkurat nå.

- Lille skrei, lille skrei, kom til meg!

Miriam Darmonique roper ivrig. Hun har ikke helt teken på hvordan pilken skal trekkes opp og ned, men selvtilliten er det lite å si på.

- Jeg håper jeg blir den første til å fange en Skrei på båten i dag, forteller hun ivrig.

Hun legger til at hun aldri har fisket saltvannsfisk før. Bare ferskvannsørret, småørret, i Frankrike.

Jornalister på tur

Franske journalister på skreitur i Vesetrålen

De franske journalistene følger ivrig med når de får en forklaring på forskjellen mellom en skrei og en vanlig torsk inne i lokalene til Gunnar Klo på Myre.

Foto: Jens Kyed / NRK

Det er eksportutvalget for fisk som har invitert journalistene på tur til Norge. På informasjonskontorets regning reiser de i tre dager rundt i Vesterålen for å lære om norske fiskerier og torsk og ikke minst skrei i særdeleshet.

I regjeringens krisepakke lå det noen millioner til fiskerinæringen. En næring som er hardt rammet av eksportsvikt som følge av den verdensomspennende finanskrisen. Nå tas pengene aktivt i bruk for å skape blest rundt den norske fisken i Europa. Fra mandag til torsdag denne uken var 17 franske journalister i Vesterålen. Turen var sponset av Eksportutvalget for fisk og målet var mye god presseomtale i Frankrike for på den måten å fremme salget av norsk fisk i et vanskelig marked. For norsk fisk er dyr og salget går mildt sagt tregt i Europa om dagen, og da er all hjelp av verdi for å få fart på salget.

Press på torsken

Johan Kvalheim i Eksportutvalget for fisk

Johan Kvalheim i Eksportutvalget for fisk i Frankrike utelukker ikke at nyhetsoppslag etter presseturen også kan bidra til å få flere franskmenn til å reise på vinterferie til Vesterålen.

Foto: Jens Kyed / NRK

- For eksporten til Frankrike har det mye å si at vi får med fransk media opp hit. Det er viktig at de får se produksjonen i Norge og lære historien om skreien og torsken. Og ikke minst hvordan denne ressursen forvaltes her i Norge, forteller Johan Kvalheim i Eksportutvalget for fisk.

Han forteller at akkurat nå er presset av billig hvitfisk så stort på markedet i Frankrike at selv fersk torsk selges til halv pris av den norske oppdrettslaksen. Mye av årsaken til det er blant annet at islendingene nå selger fersk fisk for å skaffe sårt tiltrengt valuta til landet sitt, mener han.

- En mytisk fisk

Skreifisket i Vesterålen

Torsken, denne sagnomsuste fisken var det de franske journalistene jaktet på da de var på fisketur utenfor Vesterålen.

Foto: Jens Kyed / NRK

Det ble ikke Miriams dag denne dagen. Hun fikk aldri noen torsk på kroken. Journalistkollega Thiery Dusard var heldigere, han fikk til slutt en liten taretorsk på pilken sin.

- Torsken er en mytisk fisk. Den har gitt menneskene mat siden tidenes morgen. Det gir en spesiell følelse å fange en selv, smiler han.

Video: Frister franskmenn med skrei

Video nsps_upload_2009_2_19_14_13_54_646.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Tilbake på land får journalistene en omvisning på Gunnar Klo, fiskeribedriften i Vesterålen som kanskje fremfor noen annen satser på ferske kvalitetsvarer. De får se fiskemottaket, tungeskjæring og pakking av skrei for eksport. Men fortsatt er noen litt forvirret rundt begrepene torsk og skrei.

Hva er forskjellen på torsk og skrei

Franske journalister på skreitur i Vesterålen

Stemningen var god rundt middagsbordet til Rigmor Antonsen. Ingen tvil om at maten falt i smak.

Foto: Jens Kyed / NRK

- Jeg har ikke helt forstått forskjellen mellom torsk og skrei ennå, medgir Camille Labon. Men jeg tror det har noe med at skreien er forelsket å gjøre. Det gir den visst en annen smak enn vanlig torsk, legger hun til.

Mens journalistene studerer skreien og smaker på den rå, holder Rigmor Antonsen på med de siste forberedelsene hjemme. Hun innrømmer at hun ikke helt var klar over hvor mange journalister det var snakk om hun skulle ha til bords da hun noen uker tidligere sa seg villig til å invitere dem hjem på middag.

- Det måtte en del planlegging til, men nå er alt klart og de skal få en ordentlig nordnorsk festmiddag med fiskesuppe, skrei-loins i form, multekrem og riskrem til dessert og bløtkake og verdens beste kake til kaffen, smiler hun lurt.