Hopp til innhold

17 damer med sølvstruper

Nordland har sterke tradisjoner innen kor- og sangmiljøet. Men ingen har rendyrket denne genren så sterkt som Ylajali.

Ensemblet Ylajali

Dirigent og musikalsk leder Pål-Are Baksjø flankert av de 17 damene i Ylajali.

Foto: Bjørn Tore Pedersen

De har kalt seg opp etter Knut Hamsun sin fantasifulle kvinneskikkelse i romanen Sult. Og som Hamsun stiller de høye krav til seg selv. For det er svært krevende oppgaver de 17 damene har gitt seg i kast med. Men så har de også fått solid anerkjennelse for sine musikalske prestasjoner.

Under Nordland musikkfestuke holder de konsert i Rønvik kirke onsdag.

Topp motivasjon

– De er ikke utdannet til dette, men de er til de grader motivert. Og så har de en grunnkunnskap som holder ganske langt. Det sier Pål-Are Baksjø som ble Ylajali dirigent for snart to år siden. Han er utdannet sanger og korleder, og har bred erfaring fra musikkmiljøet. Sammen med YlajaliI har han klart det som mange ikke har fått til, å få lov til å samarbeide med tre av Norges største improviserende musikere.

– Det begynte med at vi fikk til et samarbeid med musiker og komponist Torbjørn Dyrud. Og vi fant så til de grader tonen med han. Og han har jobba mye med Stian Carstensen, som er mest kjent fra gruppa Farmers Marked, og han er vår andre mann på laget. Det er jo en drøm å få arbeide med en virtuos multimusiker som Stian Carstensen, sier Baksjø.

En improviserende cellist

Som tredjemann på laget har Ylajali fått Svante Henryson, som kanskje ikke så mange har merket seg. Men som har reist rundt med blant andre jazzsangeren Kristin Asbjørnsen.

– Sante er noe så sjeldent som improviserende cellist og har en litt artig bakgrunn fordi han er utdannet klassisk kontrabassist. Han var også bassisten til Yngve Malmsten, for de som husker rockegitratristlegenden fra 80-tallet. Det blir helt rått å møte denne trioen, sier Pål-Are Baksjø.

Et stort hjerte

Alle de 17 damene i Ylajali har solid bakgrunn fra kormiljøet. Flere har blant annet sunget i Con Brio, som i sin tid var Bodøs eliotekor. En av dem er Pernille Høj Anvik.

– Vi er veldig opptatt av å formidle noe når vi synger for folk. At vi uttrykker hva musikk handler om og at det ikke blir ren avsynging. Jeg tror alle vi 17 har et veldig stort hjerte for det vi driver med. Alle kommer på øving og folk tar fri fra jobb og ofrer mye. Dette er kjempeartig, sier Pernille Høj Anvik.

Og konsert med de tre improviserende toppmusikerne blir det under Nordland Musikkfestuke og på jazzfestivalen på Hemnesberget denne uka.

– For at vi skal drive på det nivået vi ønsker er vi veldig glad for at Musikkfestuka og Hemnesjazz slipper oss inn. Å komme til Hemnesberget blir jo artig for min del. Jeg må innrømme at jeg er litt kry når kommer hjem med denne gjengen her, sier Pål-Are Baksjø.