Hopp til innhold

Tvunget til å gi fra seg hestene

Etter planen skulle de seksten hestene tvangslaktes etter beordring fra Mattilsynet. – Det skjer heldigvis ikke, sier bonden som likevel synes det er trist å si farvel til hestene.

Sigmunn Salomonsen - siste kveld

LANG KVELD: Langfredag ble en lang kveld for bonden. Han ønsket å tilbringe mest mulig tid med hestene før han måtte gi de vekk. Selv om han er sterkt uenig med Mattilsynets avgjørelse om tvangsslakt, er han glad de nå er reddet gjennom frivillig iniativ.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

I går hadde bonde Sigmund Salomonsen siste kveld med hestene, som

lørdags morgen ble omplassert etter trussel om tvangslakt etter påske.

– Det har vært en lang dag. Hele uken har vært langfredag for meg. Hestene forsvinner, men heldigvis ikke til slakteren.

Tidligere denne uken beordret Mattilsynet rundt 270 sau og ca 50 fjørfe til slakting ved Sigmund Salomonsens gård på Vestvågøy i Lofoten. De fleste sauene var drektige og sto nær ved å lamme. En av søyene lammet på slakteriet.

Bakgrunnen for tvangslakten var flere pålegg fra tilsynet som ikke var fulgt opp av bonden.

Mattilsynet samler inn sauer i Lofoten

SAMLET INN: Tidligere denne uken beordret Mattilsynet rundt 270 sau og ca 50 fjørfe til slakting ved Sigmund Salomonsens gård på Vestvågøy i Lofoten. Her samles dyrene inn.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Hestene skulle avlives tirsdag

I etterkant av slaktingen har Mattilsynet fått kraftig kritikk for håndteringen av saken. Blant andre Dyrebeskyttelsen i Nordland sier slaktingen var unødvendig og at dyrene heller burde vært omplassert. Det er heller ikke lov til å transportere drektige dyr.

– Dette gjør meg sint og opprørt, sa Camilla Gustavsen i Dyrebeskyttelsen i Nordland til NRK før helgen. Denne nedslaktningen var totalt unødvendig. Vi hadde hatt mulighet til å omplassere samtlige av dyrene.

Tidligere denne uken bekreftet Mattilsynet at også de seksten hestene og ponniene var planlagt avlivet. Etter det NRK kjenner til skulle dette skje tirsdag etter påske.

Men nyheten om den planlagte avlivingen av hestene har fått både dyrebeskyttelsen og privatpersoner i nord til å reagere. En felles dugnad førte derfor til at hestene lørdags morgen ble hentet fra gården og er på vei til nye hjem.

Siste kveld med hestene

NYTT HJEM: Disse hestene og Shetlandsponniene får nå nye hjem. Etter planen skulle de tvangsavlives.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lune

Men selv om det er gode nyheter for bonden, synes han det er vemodig å si farvel.

– Det blir en lang kveld med dem.Jeg må benytte muligheten til å være med dem mens jeg kan. Tankene er overalt. Jeg kan nesten ikke tro at det er sant.

Han har hele tiden vært sterkt uenig med Mattilsynets avgjørelse og kaller det en massakre.

– De sier dyrene er vanskjøttet, men på målene kan man se at dyrene er langt fra avmagret og at fettprosenten er i orden. Jeg synes derfor hele saken er merkelig. Det virker som det er gått prestisje i saken, sier Salomonsen.

Sigmund Salomonsen

MANGE TANKER: Salomonsen sier det er mange tanker i hodet denne siste kvelden.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Han mener det er den langvarige konflikten med Mattilsynet helt tilbake til 90-tallet, som gjør at Mattilsynet nå går så hardt til verks.

– Men da var det jo meg de skulle tatt og ikke uskyldige dyr, mener bonden som er helt uforstående til anklagene om vanskjøtsel av dyrene.

Men bonden er takknemlig for hjelpen han har fått fra lokalsamfunnet. Fredag avbrøt en dyretransportør ferien i Kiruna og slo av prisen for å kunne bistå bonden og Dyrebeskyttelsen.

Sier bonden har fått mange sjanser

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar Mattilsynet om saken, men underdirektør i Mattilsynet Geir Arne Ystmark uttalte tidligere i uken at bonden har hatt flere advarsler.

– Vi har gitt dyreeier flere muligheter til å avvikle forholdet på eget initiativ, og det har ikke skjedd sier Geir Arne Ystmark.

Bonden mener på sin side han har fått femten dager og at forhandlingene om å vente med slakten til høsten på grunn av drektige dyr, ble avvist.