Hopp til innhold

Bare i løpet av juni har brannvesenet rykket ut til 16 gressbranner - på 10 dager

Lite nedbør og sommervarme gir tørr grunn og økt skogbrannfare. Faren varierer nå mellom gult og rødt nivå flere steder, og i Nordland er det kun i juni registrert hele 16 gressbranner.

Gressbrann ved Trekanten i Bodø

Slik så det ut under 1 av de 16 gressbrannene. Her fra en gressbrann ved et kjøpesenter i Bodø sist uke.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Finværet lokker sommerglade folk ut i hopetall, og mange er glade i både grilling og bålbrenning i sommerhalvåret.

Siden den 1. juni i år har 110-sentralen registrert hele 16 gressbranner. Til sammenligning var det henholdsvis 15 og 17 tilfeller i hele april og mai. Forklaringen er økt aktivitet ute.

– Når finværet kommer trekker folk ut og har lyst til å kose seg ute med både bål og grill. Vi ser at det er en sammenheng mellom økt uteaktivitet og økning i antallet gressbranner, sier brannmester Magne Brunes i 110-sentralen Bodø.

Både uflaks og uforsiktighet spiller inn på antallet hendelser, skal vi tro brannmesteren.

– Oppfordringen er å bruke sunt bondevett som vi bruker å si. Man trenger ikke å forlate en varm grill, og sørg nå for at den er slukket med vann før du kaster den i søpla, sier Brunes.

Økt skogbrannfare i Nord-Norge

Det skal gjerne ikke mer til enn at man kaster en sigarettsneip ut gjennom bilvinduet før det kan utvikle seg til brann i gress og lyng. Ifølge skogbrannvarselet er det tørt flere steder i Nord-Norge, og faregraden varierer fra gult til rødt nivå.

– Det er tørt flere plasser nå. Narvik har gult nivå i dag, noe som vil si at det er fare for skogbrann, sier brannmesteren.

Varselet ligger an til å øke til gult nivå flere steder i Nordland i løpet av søndag og mandag, og i Troms er nivået på rødt og oransje nivå flere steder.

– Det kommer selvfølgelig av at det er tørrere i marka. Folk bør utvise forsiktighet og ikke tenne ild nødvendig. Det er generelt bålforbud i utmark nå, sier vaktleder Bjørn Engan ved 110-sentralen

Tørt frem til midten av neste uke

Nordland er splittet med mye pent vær i nord, og noe dårligere vær i sør. Bodø ligger akkurat på skjæringspunktet. Nordover i fylket blir det varmt og tørt frem til midten av neste uke, skal vi tro meteorologen.

– Temperaturen vil holde seg på rundt 20 grader både søndag og mandag fra Bodø og nordover i fylket, sier vakthavende meteorolog Mariann Foss ved Vervarslinga i Nord-Norge.

Selv om det blir noen perioder med regnbyger vil det ikke bli veldig kjølig luft. Fra onsdag blir det dårligere og ned mot 10–12 grader, og da ser det ut som om den nord norske sommeren er slutt for denne gang.