NRK Meny
Normal

1400 vil jobbe på "Skarv"

Nordlendinger står i kø for på jobbe på verdens største gassbehandlingsskip.

Skarv

SNART KLAR: Koreanske skipsarbeidere jobber på spreng for å få verdens største gassbehandlingsskip 'Skarv FPSO' ferdig til oppstart i august 2011.

Foto: BP Norge

Det 300 meter lange, 50 meter brede og 60.000 tonn tunge Skarvskipet er nå under bygging i Korea. Om tre år starter oljeproduksjon på Skarvfeltet 20 mil vest for Sandnessjøen, skriver Helgelands Blad.

Aktiviteten vil gi arbeid til 135 personer.

- De fleste kommer fra Helgeland, men folk fra hele fylket har søkt, opplyser Knut Thomas Kusslid som er leder for BPs basevirksomhet i Norge til avisen.

Halvt nordlending

Etter halvannet år i Aserbadsjan er Kusslid på plass i sin nye jobb Sandnessjøen. Han kommer opprinnelig fra Fosen, men har mor fra Kjøpsvik i Tysfjord.

- Jeg er selskapets første ansatte her. Det er jeg stolt av. Nå gleder jeg meg til å ta fatt på oppgavene og bli kjent med folk og aktører lokalt, sier Kusslid. Neste år er det meningen han får selskap av flere BP-kolleger i Næringshagen i Sandnessjøen.

- Vi blir 16 mens boringen pågår. Senere blir vi noe færre, sier han til Helgelands Blad.

Forboring i 2010

Men før produksjonen kommer i gang i august 2011er det mye forarbeid som skal gjøres. Allerede i januar 2010 starter forboringen. I september inngikk BP Norge en kontrakt med Dolphin AS om bruk av deres boreenhet Borgland Dolphin.

BP har også en kontrakt med Awilco om bruk av WilPioneer for produksjonsboring på Skarvfeltet. Samlet riggkapasitet i de to kontraktene sikrer tilstrekkelig borekapasitet for oppstart av produksjon på Skarv i august 2011 og videre boring på feltet.

Stor aktør

BP Norge opererer for tiden fire produserende felt i havet utenfor Norge; Ula, Tambar, Valhall, Hod, og har 13 lisenser, 10 som operatør. De pågående investeringer er på rundt 45 milliarder kroner i to større utbyggingsprosjekter, "Skarv FPSO" og en ny kombinert produksjons- og boligplattform på Valhall.

Selskapet har for tiden 670 ansatte og forventer å bli ytterligere 140 i forbindelse med driften av Skarv.