NRK Meny
Normal

14 gressbranner i Nordland

Nødetatene i fylket har hatt mye å gjøre natt til 1. nyttårsdag, med nærmere 100 loggførte hendelser. Blant annet fikk et hus i Mo i Rana store skader etter en brann torsdag kveld.

Nyttårsfeiring i Mosjøen

Leserbilde fra nyttårsfeiringa i Mosjøen torsdag.

Foto: Morten Eriksen

Travlest har det kanskje vært hos politiet på Helgeland, hvor operasjonsleder Jon Røsdal forteller om et 30-talls loggføringer bare siden midnatt. Medregnet deler av gårskvelden, er tallet oppe i cirka 40.

– Det har nesten gått i ett. Blant annet tok vi inn en mann i 20-årene som nå er siktet for promillekjøring i Mo i Rana, og vi har hatt et par mann i arrest i Mosjøen for beruselse. De to siste slippes ut snart, sier Røsdal til NRK.

Ifølge Røsdal har det vært en del ordensforstyrrelser og branntilløp. Den mest alvorlige loggføringen var kanskje da det begynte å brenne i en firemannsbolig i Rana i går kveld.

– Der oppstod det store skader på bygningen, men heldigvis ble ingen skadet. Vi vil undersøke brannstedet i løpet av helga eller rett over helga for å forsøke finne årsaken til brannen.

Ikke rukket over alt

Røsdal forteller at de hadde regnet med en del bråk og ordensforstyrrelser på en kveld som nyttårsaften, men forteller at det har vært så mye å gjøre at de ikke har rukket over alt.

– Hva kan du si om branntilløpene?

– Det er spesielt på ytre strøk av Helgeland - Sandnessjøen, Herøy, Dønna, at det har blitt meldt om en del gress- og lyngbranner. Vi har ikke fått melding om noe materielle skader i forbindelse med disse.

Røsdal er ikke sikker på hva som har forårsaket brannene, men sier det er nærliggende å tro at en del av dem skyldes fyrverkeri.

Mange branner

På 110-sentralen til Salten brann forteller Magne Brunes at de i går og frem til klokken åtte i morges har hatt 35 loggførte hendelser. 14 av disse er relatert til gress- og lyngbrann.

Hovedsakelig på Helgeland og Salten. Noe har blitt løst av lokale helter, mens andre har blitt løst av brannvesenet.

Magne Brunes / Salten brann

De øvrige hendelsene er relatert til automatiske brannalarmer og lignende.

Fem i arrest

Også operasjonsleder for politiet i Salten, Mads Bernhoft, forteller om en travel natt med 39 loggførte oppdrag.

– Vi har hatt fem personer i arrest. Tre for beruselse, samt en ung herremann som gikk løs på tre biler og skadet dem i Bodø. Den siste en person som var utagerende overfor vakter og andre gjester på et utested i Bodø, og som i tillegg truet politiet.

De tre som er inne for beruselse, slipper snart ut av kasjotten. For de to andre venter anmeldelser og avhør.

Rolig nord i fylket

I Midtre Hålogaland forteller operasjonsleder Frode Strende på sin side om en forholdsvis rolig natt. Han beskriver nattens aktivitetsnivå som «medium».

Vi har hatt et 20-talls loggøringer i natt, men det har for det meste vært småting som har vært fort gjort å ordne opp i. Vi har ikke hatt noen branner eller folk i arrest.

Frode Strende / Operasjonsleder i Midtre Hålogaland

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.