– Det er veldig vanskelig. Alt vi gjør er å vente, spise og sove. Vi har ingenting å gjøre, sier Yaser fra Syria.
Yaser spilte basket på landslagsnivå hjemme i Syria. Nå håper han på et nytt liv i Norge.
Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRKSiden i fjor høst har han ventet tålmodig på mottaket i Nesna for å bli intervjuet av norske utlendingsmyndigheter. Han er langt fra alene. Bare på dette mottaket i Nordland deler 67 samme skjebne. På landsbasis er tallet nesten 12.000, ifølge UDI. De fleste syrere.
Et slikt asylintervju er første ledd for å avgjøre om man har krav på beskyttelse. For Yaser og alle andre som ønsker å komme i gang med et nytt liv i Norge, har ventetiden vært lang.
– Det er frustrerende. Noen av oss har begynt å utvikle psykiske problemer. Å vente 15 måneder på familiegjenforening er en tung byrde. Vi vil så gjerne være til nytte her i Norge, og uten et slikt intervju kan vi ikke gjøre noe som helst.
Ødelegger integreringen
SV-leder Audun Lysbakken reagerer på den lange ventetiden.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpixSV-leder Audun Lysbakken er klar på at dette ødelegger for integreringen.
– Det vi sier til disse menneskene når de kommer hit, er at de skal ligge på sofaen og se passivt inn i veggen i stedet for å komme i gang med et nytt liv i Norge.
Han mener regjeringa burde bedt UDI prioritere raskere saksbehandling av syriske krigsflyktninger.
– Det kan bevilges mer penger for å få opp kapasiteten på saksbehandling. Ved å prioritere de opplagte sakene først, kunne vi redusert køen. Og jeg synes det er ille at regjeringen ikke gjør det.
Har økt kapasiteten
Avdelingsdirektør for asylavdelingen hos UDI, Hanne Jendal, forteller at saksbehandlingstiden har sammenheng med antallet asylsøkere som kom til Norge i fjor.
Foto: Nora Lie/UDIÅ gjennomføre et asylintervju skal egentlig ikke ta mer enn maks 60 dager. Vanligvis tar det mye kortere tid.
Avdelingsdirektør for asylavdelingen hos UDI, Hanne Jendal, skriver i en e-post til NRK at den lange ventetiden har sammenheng med at det kom svært mange asylsøkere på svært kort tid i fjor høst.
– De aller fleste var heller ikke ferdig registrert hos Politiets utlendingsenhet. Alt dette er faktorer som påvirker i retning av lang saksbehandlingstid.
Å øke bemanningen og lære opp nye medarbeidere tar tid. I tillegg er det noen ekstra utfordringer knyttet til det at asylsøkerne er spredt utover hele landet, påpeker Jendal.
– Vil snart se resultater
Statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justis- og beredskapsdepartementet mener lite kunne vært gjort annerledes.
– Nå er UDI styrket med 184 millioner kroner, kapasiteten på saksbehandling har økt og vi vil snart begynne å se resultater av dette, sier han.
Statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justis- og beredskapsdepartementet.
Foto: Lotten Christiansen / NRK