Hopp til innhold

12 kommuner får være med på sykkelfesten

12 kommuner i Salten og på Helgeland får oppleve sykkelsirkuset på nært hold. – Det blir spektakulært, sier statsråd Elisabeth Aspaker (H).

Arctic race of Norway 2016
Foto: Arctic Race of Norway

– Gjennom tre år har arrangørene tatt i bruk hele landsdelen, og nå er turen kommet til Helgeland og Salten. Årets trasé er spenstig. Dette betyr mye for sykkelsporten. At vi får to etapper i Bodø er helt fantastisk. I tillegg får Bodø sykkel-NM en hel uke i juni, sier leder i Bodø sykkelklubb Jan Oddvar Sørnes.

Han er ikke i tvil om hvilken etappe som kommer til å bli den tyngste.

– Korgfjellet, Ljøsenhammeren og Kvikstadheia. Selv for profesjonelle syklister blir nok dette tøffe etapper.

Årets Arctic Race skal gå over fire sammenhengende dager og består av følgende fire etapper:

  • Torsdag 11. august, etappe 1: Fauske - Rognan, 176 km
  • Fredag ​​12. august, etappe 2: Mo i Rana - Sandnessjøen, 198 km
  • Lørdag 13. august, etappe 3: Nesna - Korgfjellet, 160 km
  • Søndag 14. august etappe 4: Polarsirkelen (Rana Kommune) - Bodø, 193 km

Årets Arctic Race skal innom 12 kommuner – hvorav ni kommuner på Helgeland – før deltakerne ender opp i Bodø 14 august. Se ruta her:

Laster Twitter-innhold

Får oppleve de syv søstre

De syv søstre

De syv søstre.

Foto: Thor Bergesen

Arctic Race of Norway 2016 starter i Fauske torsdag 11. august med årets nordligste etappe. Etter å ha krysset Saltstraumen vil sprinterne og all-rounderne, eller såkalte «punchers», kjempe for seieren i Rognan. Neste dag, etter å ha krysset Polarsirkelen for starten av etappe to i Mo i Rana, vil rytterne måtte takle de ofte uberegnelige vindforholdene ved Sandnessjøen, og på samme etappe få oppleve de spektakulære Syv Søstre.

Avgjøres på Korgfjellet

Etappe tre vil uten tvil være høydepunktet under Arctic Race of Norway 2016. I løpet av den 160 km lange etappen vil trolig totalseieren i årets ritt avgjøres. Etappen starter i Nesna, før hovedfeltet passerer to ganger igjennom Mo i Rana. Vinneren blir kåret på Korgfjellet (8,9 km på 6,3 prosent), den høyeste målgangen i Arctic Race of Norway sin historie.

Starter på Polarsirkelen

Polarsirkelsenteret Saltfjellet

Polarsirkelen.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Starten på den siste etappen den 14. august skjer på Polarsirkelen i Rana kommune, før hovedfeltet sykler nord mot Bodø. Rytterne som nå er kledd i blå eller oransje ledertrøyer må i avslutningsetappen motstå tøffe angrep for å bli tatt opp i vinnerklubben sammen med Thor Hushovd (2013) Steven Kruijswijk (2014) og Rein Taaramäe (2015).

– Denne fjerde utgaven av Arctic Race of Norway virker både balansert og spennende. Alle typer ryttere vil ha gode muligheter, med minst to sprintavslutninger og en variert og vakker tredjeetappe. Det er vanskelig å tippe hvilke ryttere som vil utmerke seg spesielt, men det blir som alltid spennende å følge en Alexander Kristoff i storform, sier Thor Hushovd, tidligere verdensmester og vinner av den første utgaven av Arctic Race of Norway.

Begeistret minister

– Helgeland har vært et «white spot» på kartet. Under årets ritt får vi vist fram denne delen av Nord-Norge. Jeg er glad for at regjeringen skal være med til å bidra til dette nordnorske sykkeleventyret, sier EØS- og EU-minister Elisabeth Aspaker (H).

Gleder seg

Ordfører Bård Anders Langø i Alstahaug og Rana-ordfører Geir Waage mener Arctic Race har en viktig å rolle å spille for å markedsføre, og for å bygge samhold, og stolthet om Helgeland.

– Dette er den største muligheten vi noen gang har hatt til å vise fram Helgeland for resten av verden. Det blir en folkesfest og et samarbeidsprosjekt som hele regionen står bak, mener Rana-ordføreren.

Håper på bra vær

Thor Hushovd og daglig leder i Arctic Race of Norway, Knut-Eirik Dybdal

Thor Hushovd og daglig leder i Arctic Race of Norway, Knut-Eirik Dybdal.

Foto: Arctic Race of Norway

– Jeg håper på fint vær når 150-200 syklister skal passere Helgelandsbrua og sykle under fjellkejden de Syv søstre, sier Langø.

Millionstøtte

Regjeringen foreslår å støtte sykkelrittet Arctic Race of Norway med inntil 15 millioner kroner per år i 2016, 2017 og 2018.

– Arctic Race har på få år blitt et stort, internasjonalt sykkelritt. Rittet skaper positiv aktivitet i Nord-Norge, sier næringsminister Monica Mæland.

Innholdet som lå her kan ikke vises.