Hopp til innhold

12 centimeter nysnø i natt

Snøfreseren måtte fram flere steder i Nordland mandag morgen

– Ja, vi måler12 centimeter nysnø og vi måtte frese gårdsveien. Trøsten er at det kommer litt solskinn mellom snøelingene, forteller Bjørg Handeland i Vesterli i Misvær i Salten.

Og det er ingen ende på elendighetene heller.

– Nei det fortsetter å snø, sier hun.

Vi skriver 3. mai, men det er fortsatt like surt og kaldt. Hvor blir det av våren?

– Nei, den lar vente på seg, konstaterer statsmeteorolog Eirik Samuelsen ved Værvarslinga i Tromsø. Og han har statistikken på sin side.

Kald vinter = kald vår

Klimaforsker Hans Olav Hygen ved meteorologisk institutt har undersøkt 110 vårer, og funnet statistisk sammenheng mellom temperaturen om vinteren og våren. Av 39 kalde vintre, var 26 av de etterfølgende vårene kalde.

– Etter en kald vinter er det mye frost i bakken, og snø i marka. Når bakken er kald, får vi ikke den lokale oppvarmingen om våren. Nysnø sender 90 prosent av solstrålene rett ut igjen, mes svart moldjord tar til seg nesten alt av stråling, forklarar klimaforskeren til NRK.no.

Ingen lysning

Vi leser 3. mai, men det er fortsatt sludd- og snøbyger som gjelder for Nordland, og den kaldeste lufta finner vi i sør. En liten trøst til hutrende nordlendinger er at tirsdag blir det litt mildere i lufta. Men bare litt.

– Temperaturene i dag vil ligge på fra null til pluss tre grader over hele fylket. I morgen vil det stige litt og øke til fra fire til seks plussgrader når sola fåt tak, trøster Eirik Samuelsen.

Helgeland og Saltfjellet får vestlig bris, sludd- og snøbyger. I kveld letter skydekket litt og tirsdag får vi pent vær. Salten, Ofoten, Lofoten og Vesterålen får liten kuling på kysten, sludd- og snøbyger. Tirsdag fortsetter vinden på kysten, men bygene vil gå over til regn. Stort sett oppholdsvær og perioder med sol på tirsdag. Om kvelden kan nedbørsaktivitetene øke på litt.

Kulda holder stand

Sjekker vi langtidsvarselet på yr.no framover til og med 11. mai, er det dessverre ikke mye varme luftstrømmer på gang. Langs hele kysten vil temperaturene holde seg på tre-fire varmegrader, mens indre strøk av Helgeland kan glede seg over temperaturer på opp mot åtte-ni plussgrader.