Hopp til innhold

119 bøtelagt for manglende bruk av redningsvest i sommer

– Den brukes som bilbeltet, sier Vidar Øvstedal, som har gjort påkledning av redningsvesten til en vane. Men ikke alle tar hensyn til det nye påbudet, viser politiets tall for de mest ulykkesutsatte månedene til sjøs.

Vidar Øvstedal

Vidar Øvstedal fra Os, som før helga var en tur innom Bodø, har gjort bruk av redningsvest til en vane. Men ikke alle er like obs på påbudet. Så langt i sommer er 119 personer bøtelagt.

Foto: Privat

Juli og august er de månedene hvor flest fritidsbåtulykker skjer. Samtidig er det nå godt over ett år siden det ble påbudt med redningsvest i fritidsbåter under åtte meter.

De som enten mangler vest eller blir tatt uten, kan vente seg et forenklet forelegg på 500 kroner.

Ole Petter Parnemann

Ole Petter Parnemann i Politidirektoratet tar på seg flytevest under en øvelse. Han sier tallet er som forventet.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Ansvarlig for sjøtjenesten i Politidirektoratet, Ole Petter Parnemann, forteller at de per 1. juli i år har fått innrapportert 119 overtredelser av regelverket fra landets politidistrikt.

– Tallet er relativt som forventet. Dette henger nøye sammen med politiets kontrollvirksomhet, og hvor mye man er ute. Det er litt tidlig å si om vi får mange overtredelser i år, sier Parnemann.

Han legger til at det på landsbasis er det østlendingene som oftest blir anmeldt for ikke å bruke redningsvest. Årsaken er ifølge ham at det er flere patruljebåter i området.

– Brukes som bilbeltet

Lenger nord i landet er den svarte flytevesten er godt synlig på den signalgule jakken til den erfarne båtføreren Vidar Øvstedal. Mannen fra Os har akkurat ankret opp ved kaia i Bodø.

– Vi bruker vest hver gang vi er på sjøen. Det blir en vane, akkurat som med bilbeltet, forklarer han.

Sammen med familien gjør han seg klar til å seile hjem igjen. Øvstedal er ikke i tvil om at flytevesten kan redde liv.

– Uten vesten synker du sannsynligvis rett til bunnen. Sjansen er større for å overleve dersom du har den på når du detter på sjøen, påpeker han.

En rapport fra Sjøfartsdirektoratet viser at 10 personer omkom under bruk av fritidsfartøy i første halvår 2016, en nedgang på fire i forhold til samme periode i fjor. Under halvparten benyttet flytevest.

Mener flere kunne vært reddet

Fungerende sjøfartsdirektør Bjørn Pedersen forteller at dødstallene har ligget stabilt de siste årene, med 33 omkomne i snitt. Han er klar på at vi ville sett en kraftig nedgang i dødstallene hvis flere hadde benyttet vest.

– Mange av dem som har mistet livet på sjøen har ikke brukt vest. Flere kunne vært berget dersom flyteutstyr hadde blitt benyttet, fastslår han.

Pedersen er spent på hvordan sommeren utarter seg.

– Vi går nå inn i juli og august, som er de månedene hvor vi ser at flest ulykker skjer ved bruk av fritidsfartøy. Vi frykter at tallene skal bli like ille som tidligere år, men håper at folk har blitt så bevisst at de bruker vest.