Hopp til innhold

105 millioner dyrere enn planlagt

Det nye sykehjemmet Sølvsuper i Bodø blir langt dyrere enn planlagt. Nå vil kommunen granske seg selv.

Sølvsuper i Bodø

Det nye helse og velferdssenteret i Bodø går på en smell.

Det ser flott ut, det nye sykehjemmet til Bodø kommune. Men selv om navnet Sølvsuper gir positive assosiasjoner, har byggingen av sykehjemmet vært alt annet enn super. Utsettelser, overskridelser og prosjekteringsfirma som har gått konkurs, har gjort at sykehjemmet allerede har fått et frynsete navn i byen.

Les også: Her skulle det ha flyttet inn folk på sykehjemsrommene

Men i dag kunne rådmann Rolf Kåre Jensen i Bodø kommune fortelle at sykehjemmet blir mer enn 100 millioner kroner dyrere enn planlagt.

– Vi fikk den siste oversikten for noen dager siden, og den viser 410 millioner kroner for Sølvsuper, forteller han. Nå er bygget så godt som ferdig, og vi driver og flytter inn nå. Vi er rimelig sikre på at dette blir den endelige summen, men vi er ikke helt sikre enda.

Sølvsuper

Slik Sølvsuper var planlagt å se ut

Foto: Tegning fra U2 arkitekter

– Ikke et skandaleprosjekt


Selv om overskridelsen er mer enn en tredjedel av den totale byggesummen, vil ikke rådmannen kalle Sølvsuper for et skandaleprosjekt.

–Det er ikke et skandaleprosjekt, vil jeg si. Men vi skal ikke legge skjul på at vi har hatt store utfordringer rundt både bygging og prosjektering som har ført til at kostnadene har steget mer enn vi liker.

– Utgangspunktet var 305 millioner, så når vi nå har passert 400 millioner så er det alvorlig. Det er et stort tall og det er en alvorlig sum. Dette gjør at vi får belastningen med økte renter og økte avdragskostnader, sier rådmannen.

Men 410 millioner er ikke nødvendigvis et endelig beløp. For selv om dette bygget så langt har kostet 36.000 kroner kvadratmeteren, kan det bli enda dyrere. I følge NRKs kilder forventer entreprenørene selv at prosjektet skal legge enda flere millioner til sluttregninga. Rådmannen tror likevel at kommunen har sikre tall.

– Det tallet vi bygger på er fra regnskapsrapporter og de oversiktene som vi får fra konsulenter og entreprenører. Vi har alt så godt dokumentert som vi bare kan. Det er ikke noe muntlig informasjon vi har fått, men vi har både regnskap og grundige analyser, sier han.

Rådmann Rolf Kåre Jensen i Bodø Kommune

Rådmann Rolf Kåre Jensen i Bodø Kommune

Foto: Pressefoto

Vil granske seg selv - og andre

Sølvsuper Helse og Velferdsenter er ikke enestående for kommunens byggeprosjekter for tida. Den nye hurtigrutekaia kan bli opptil 60 millioner kroner dyrere, mens nye Hunstad kirke kan ende opp å bli 25 millioner dyrere enn planlagt. Det eneste store prosjektet som foreløpig ser ut til å være i rute, er Stormen kulturhus i Bodø sentrum.

Les også: Skanska og Bodø kommune krangler om millioner

Rådmannen håper nå åat alle svarene til slutt skal komme på bordet.

– Vi har også satt i gang en ekstern gransking, som kan fortelle oss hva som har skjedd i denne saken. Den skal vise hva som er feil, og hvor feilen ligger. Kanskje ligger den hos de private, hos entreprenøren, eller kanskje den ligger hos oss. Det vet vi ikke ennå, men den håper vi å få gode svar fra.

Men rådmannen kan allerede peke på flere feil.

– Prosjekteringsselskapene som planla byggene gikk konkurs underveis i prosjektet, og det førte til at vi måtte begynne på nytt med nye aktører. Mye av arbeidet som ble gjort var for dårlig, etter vår påstand, slik at vi måtte gjøre ting helt på nytt. Alt dette førte til tap av tid og økte kostnader, sier Jensen.

Sølvsuper, Bodø
Foto: Barbro Andersen / NRK

Alle disse problemene har ført til at kommunen nå vurderer å ta rettslige skritt. Hvor mye kommunen kan hente på det, vet han likevel ikke ennå.

– Eksakte tall har jeg ikke, men vi ønsker å hente så mye som mulig av overskridelsene.De vanskene vi har hatt på Sølvsuper, er de samme som på Hunstad kirke. Det er det samme prosjekteringsgruppene som har gått konkurs.

Går ut over kommuneøkonomien

Rådmannen er likevel klar på at disse overskridelsene ikke gjør godt for kommuneøkonomien.

– Både konsulenter og byggeledelse har gitt oss en sum som vi tror skal holde, og dette er i tråd med det vi har meldt til politikere og bystyret. Det er klart at vi dekker dette opp gjennom låneopptak, det blir belastet de kommunale budsjettene på normalt vis. Vi må dekke dette på samme måte som alt annet, avslutter han.