Hopp til innhold

102 år gammel bil gjenforent med familien som eide den

For 99 år siden ble en bil frakta på et skip fra Trondheim til Rognan. Den var Saltdals aller første bil. En veteranbilentusiast har nå sørget for at bilen kan gjenforenes med familien som opprinnelig eide den.

For 99 år siden ble en bil frakta på et skip fra Trondheim til Rognan. Den var Saltdals aller første bil.

Det var Fritz Sommerset Andersen som i 1916 tok med bilen fra Trondheim til Rognan. Etter mange års dvale på et museum i Horten har bilen nå blitt reparert og fått en liten gjenforening med familien som opprinnelig eide den.

– Det er en rar følelse. Jeg ser for meg min bestefar ikledd pels når jeg ser bilen, sier Fritz Sommerset Andersens barnebarn Hulda Mosti.

Gammel bil

Fritz Andersen og Hulda Mosti opplever møte med den gamle bilen som spesiell.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Fritz Andersen er oppkalt etter sin bestefar, Fritz Sommerset Andersen som tok bilen til Rognan. For han er det også en spesiell opplevelse å se bilen igjen.

– Det var nesten rørende. Bilen var ikke i bruk da jeg ble født, men jeg husker at vi pleide å leke i den. Den stod i garasjen, så vi lekekjørte bil i den da vi var en fem-seks år gamle.

Da bilen var i drift ble den brukt til å frakte pasienter mellom Rognan og Vensmoen sanatorium. Men fremover blir det antakelig litt mindre rutetrafikk på den gamle veteranbilen.

Gammel bil

Bilens nye eier, Ole Kristian Haugen har tatt bilen med seg til dens tidligere hjem på Rognan.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Det blir nok ikke så mye rutekjøring, men kanskje litt mer skysskjøring for de som har lyst å være med, sier Ole Kristian Haugen.

Haugen er den nye eieren av bilen og har reparert den på egen hånd. For han er det håndtverket og historien som gjør veteranbiler så spennende.

– Det er helt ubeskrivelig morsomt. Det er veldig artig å få den mottakelsen vi har fått. Det er så mange som er glade for at vi har kommet hit, sier han.

Veteranløp

Til vanlig står bilen på Raufoss i Vestre Toten kommune. Haugen har tatt bilen med til Nordland for å delta på et veteranløp i Bodø. På veien nordover stoppet han altså innom bilens aller første eierfamilie.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det. Det er en veldig spesiell følelse å ha den tilbake på besøk. Den har vært i familiens eie i så mange år, og bortsett fra at den var grønn før ser den helt lik ut som da vi sist så den kjøre ut fra huset og sørover. Den er 103 år gammel, men likevel så kjørere den på veien, sier Mosti.