Hopp til innhold

Millioner av tippekuponger i søpla

De gamle tippekupongene brukes sjelden, og størstedelen ender ofte sitt liv i søpla. I fjor ble det sendt ut over 150 millioner kuponger til tippere som ikke trenger dem.

Nils Stemland

Kupongen er ut: Nils Stemland foretrekker elektronisk tipping på hest på Narvesen i Bodø.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kioskeiere i Norge må kaste flere tonn tippekuponger i året. Hver uke kommer det nye kuponger, men kundene trenger dem egentlig ikke. I fjor ble det sendt ut 152 millioner kuponger med ferdig påtrykket kampoppsett. Dette mener kommisjonærene i Lofoten er unødvendig.

– De ferdigutfylte tippekupongene brukes veldig lite. Kanskje to-tre prosent. Resten går til gjenvinning, sier kioskmedarbeider Espen Olsen.

Norsk Tipping sender også ut et program der det står hvilke kamper som spilles lørdag og søndag. Og tippekupongen som har vært i nordmenns eie siden 1948, forsvinner ikke over natten.

– Det hadde vært ganske brutalt når man har drevet med utfylling av kuponger i over 60 år. Det kan vi ikke gjøre. Men vi går i en retning der det blir stadig mindre papir, og stadig mer til overskuddsformål på sikt håper vi, sier informasjonssjef Magne Wikøren i Norsk Tipping.

Fordeler med kort

Jarle Lauritzen

SPILLERKORT: Jarle Lauritzen fra Bodø bruker spillerkort.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Jarle Lauritzen fra Bodø sverget til papir før, men nå går alt over spillerkortet.

– Nei, jeg bruker ikke kupong lengre. Jeg risikerer å miste den hvis jeg virkelig vinner. Så nå bruker jeg bare kortet, sier Lauritzen.

For å spille hos Norsk Tipping må du være registrert og ha et gyldig spillerkort. Og i likhet med Lauritzen er det stadig flere som bare putter inn kortet og ber kommisæren om det de vil ha.

61 tonn papir

Kommisjonærene vi har snakket med har ikke noe annet valg enn å ta imot kupongene, uansett om kundene velger å bruke kort eller papir.

– Det er greit at de kommer, men kanskje i et mindre antall. Det er heller ikke sikkert det er behov for de ukentlige tippekupongene i det hele tatt, sier kioskeier Elisabeth Pettersen.

Tippekupong

61 tonn søppel: Her havner de fleste kupongene.

Foto: John Inge Johansen / NRK

61 tonn papir veier de 152 millioner kupongene som sendes ut hvert år fra Norsk Tipping.

Norsk Tipping har bestemt seg for å redusere antallet utsendte kuponger med 45.000.000 stk. på årsbasis.

– Fra neste år vil vi fjerne 30 prosent av papirkupongene. I miljøsaker blir vi aldri flinke nok, det er alltid noe å strekke seg etter, sier Vikøren.