– Da jeg så flammene tenkte jeg at nå har jeg mistet åtte kolleger

Det var en forferdelig følelse. Da jeg sto der helt alene på brygga og så flammene og røyken tenkte jeg at jeg mistet åtte av mine nærmeste kolleger, forteller Cecilie Høj Anvik.

Cecilie Høj Anvik

Cecilie Høj Anvik

Foto: Nordlandsforskning

En person ble sendt til sykehus med røykskader etter at det brøt ut en kraftig brann i rorbuanlegget i Kræmmarvika rorbuer på Ballstad i Vestvågøy like før klokka 08 tirsdag.

De eneste gjestene ved rorbuanlegget var en delgasjon på ti personer fra Nordlandsforskning. En av dem er Cecilie Høj Anvik, som oppdaget brannen.

– Vi bodde i to forskjellige rorbuer. Jeg var på vei ut til frokost like etter klokka 07.30 da jeg så at det sivet røyk fra rorbua hvor åtte av kollegene mine bodde.

Først lurte hun på om røyken kom fra en vedfyrt badestamp.

– Men i løpet av noen sekunder utviklet røyken seg dramatisk. Da skjønte jeg at det var brann, forteller hun til NRK.no.

Trodde kollegene sov

Hun løp inn i fellesanlegget og fikk tak i en ansatt som varslet brannvesenet. Da hun kom tilbake var rorbua hvor hun trodde kollegene fortsatt sov overtent.

– Jeg trodde kollegene mine var omkommet allerede. Vi prøvde å komme oss inn, men klarte det ikke. Jeg skjønte at vi ikke ville klare å berge dem ut.

Men til alt hell befant ikke kollegene seg inne i rorbuene da det begynte å brenne.

– De hadde stått tidlig opp, og satt inne i frokostsalen i fellesanlgget. De kom ut da de hørte ropene utenfor. Det var en nenorm lettelse, sier hun til NRK.no.

– Hadde flaks

I ettertid konstaterer hun at brannen kunne fått et helt annet utfall.

– Det kunne gått mye verre. Vi hadde også flaks med vindretninga som bar bort fra bebyggelsen. Hadde vinden stått andre veien ville anlegget vært overtent på noen få minutter.

Høj Anvik forteller at hun og kollegene er preget av brannen, men berømmer samtidig samholdet.

– Slike seminar handler blant annet om teambuilding. Dette var dessverre en smertelig erfaring, men det viser at vi er en fin gjeng som tar godt vare på hverandre.

– Dramatisk brann

– Alt gikk fryktelig fort. Det var bare å komme seg ut, sier Høj Anviks forskerkollega Willy Lichtwarck.

Willy Lichtwarck

Willy Lichtwarck.

Foto: Eva Berget / NRK

Ute av rorbuanlegget kunne kollegene bare se på rorbuene brant. Det var ikke tid til å berge ut personlige eiendeler.

– Flere av oss mistet pc-er og andre eiendeler i brannen. Det er lite å gjøre med det. Det viktigste er at alle kollegene berget seg, sier Lichtwarck.

Følget fra Nordlandsforskning var på forskerseminar i Lofoten, og skulle være i Ballstad til i morgen. Nå venter de på klarsignal fra politiet for å få hentet ut eiendelene sine.

– Vi er preget av det vi har vært igjennom. Men vi tar godt vare på hverandre, sier Willy Lichtwarck til NRK.no.

Brukte vannkanoner

Politiet fikk melding om brannen klokka 08.10. Redningsskøyta «Det Norske Veritas» var først på stedet og pøsa med godt med vann med kanoner.

– Vi var der ti minutter etter at vi fikk beskjed. Da var det fullstendig overtenning i fronten av bygget. Vi knuste vinduer for å få vann i bygningen. Fortsatt ulmer og det er åpen flamme i mønet, opplyste skipsfører Fred Hansen i redningsskøyta i Svolvær til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under)

Brann i Kræmmarvika rorbuanlegg Ballstad

Ifølge vitner på stedet utviklet brannen seg svært raskt. Redningsskøyta «Det Norske Veritas» var først på stedet og pøsa med godt med vann med kanoner.

Foto: Redningsselskapet

Innsatsleder Thomas Thomassen ved Vest-Lofoten lensmannskontor opplyser at en person ble sendt til legesjekk for røykskader.

Totalskadd

– Flere rorbuer er totalskadd i brannen. Evakueringen av de ti beboerne gikk greit, og ingen av dem ble fysisk skadd. Men de er preget av situasjonen. En av de ansatte ved rorbuanlegget ble sendt til sykehus for sjekk. Han pådro seg røykskader da han forsøkte å slokke brannen.

De andre seminardeltakerne har fått debriefing fra beredskapsteamet i kommunen, og vil få videre oppfølging på veien hjem til Bodø.

Brannen er nå slokket, men fortsatt pågår etterslokking i brannruinene. Politiet etterforsker nå brannen for å finne brannårsaken.

– Vi avhører nå vitner og involverte, men har foreløpig ingen teorier om hvorfor det begynte å brenne, sier Thomassen.

Gunstig vindretning

Ifølge politiet sørget en gunstig fralandsvind og solif innsats fra redningsskøyta at brannen ikke spredde seg ytterligere.

– Vinden var sterk, og gjord slokkingsarbeidet vanskelig. Heldigvis var vindretningen gunstig, fralandsvind forhindret brannen fra å spre seg. Også det at redningsskøyta var på plass med kraftige vannkanoner bidro i riktig retning, sier Thomassen.