Hopp til innhold

Mistet to politikolleger på Austbø

I dag er det ti år siden Austbø-drapene skjedde, der to politimenn ble drept. Møt en av politimennene som var med på aksjonen.

Austbø-drapet

Fra politiaksjonen på Austbø i Alstahaug kommune for 10 år siden, der to politimenn ble skutt og drept.

Foto: NRK

Hør: Jon Helge Vang om Austbø-drapene

Jon Helge Vang er i dag stabssjef i Helgeland politidistrikt.

For 10 år siden jobbet Vang på Rana politistasjon. Han ble vekket midt på natta, og sammen med åtte andre tjenestemenn ble han anmodet om å å bistå under politiaksjonen på Austbø.

- En særdeles vanskelig situasjon

- Vi kom frem til Austbø litt før klokka ni om morgenen den 11.mars. Underveis ble vi kjent med at vi hadde mistet to kolleger som var blitt skutt og drept i løpet av politiaksjonen som hadde funnet sted om natta. Vi skulle da ut og hjelpe mannskapaet som allerede hadde vært ute i såpass mange timer, sier Vang.

Hva møtte deg da du kom frem til Austbø om morgenen?

- Den 11.mars for 10 år siden var en særdeles sur dag på Austbø. Det var mye vind og snøfokk og forholdsvis mye snø på øya. Vi ble da møtt av en tjenestemann som var koordinator for styrkene og inn mot ledelsen som satt i Mosjøen. Relativt raskt kommer vi oss ut i oppdrag hvor vi da skal forsøke å avløse de mannskapene som satt på poster.

- Situasjonen var da slik at vi hadde med en gjerningsmann som ikke var lokalisert, og det er jo den mest farlige situasjonen vi har, med en gjerningsmann som er bevæpnet og som også har vist at han kan bruke skytevåpenet mot både politi og andre. Så det var en særdeles vanskelig situasjon, i tillegg til at vi hadde mistet to av våre kolleger, sier Vang.

Overga seg til polititet

- Det er jo sånn at vi er prisgitt de hendelser som skjer. Og heldigvis så ønsket da gjerningsmannen å overgi seg etter en tid utpå formiddagen. Og det skjedde forsåvid uten dramatikk, men for de tjenestemennene som var inne i aksjonen så var den ikke over før vi hadde sikret både gjernignsmann og åstedet og eventuelle bevis for videre etterforskning i saken.

Sikkerhet er prioritet nr.1

Hvordan har dette preget deg i ettertid?

- Dette er klart en hendelse man tar med seg resten av livet. Det har vel ikke preget meg mer enn at det gir en veldig erfaring å bygge på, og sier klart i fra at sikkerhet for deg selv og dine på et oppdrag er prioritet nummer en uansett hva opppdraget går ut på.

Men det var en sterk opplevelse å komme tilbake til Austbø i går for første gang på 10 år, som et ledd i den markeringen vi har i dag, sier Vang.

De hørte aldri advarslene

Minnestund etter politidrap