Hopp til innhold

Professor: – «Ingen» vil bygge sykehus på bygda

– Det er økende skepsis til å bygge nye sykehus mellom byer i stedet for i en by, sier professor. Men legene i Nordland frykter at et bysykehus på Helgeland vil gi et dårligere tilbud til pasientene.

Helgelandssykehuset avdeling Mosjøen

På Helgeland diskuteres det nå en ny sykehusstruktur. I dag har man 3 sykehus i de største byene, men lederen av legeforeninga vil ha ett stort liggende eksempelvis på Drevja. Her fra lokalsykehuset i Mosjøen.

Foto: Morten Eriksen

Professor Terje P. Hagen

Terje P. Hagen er professor ved avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Det skal bygges et nytt felles akuttsykehus for nær 80.000 helgelendinger, og debatten om hvor det skal ligge raser. Sist tirsdag leverte direktøren ved Helgelandssykehuset sin oppsigelse fordi styret fortsatt vil utrede å legge et nytt sykehus til Leirfjord eller Hemnes.

Professor Terje P. Hagen ved Universitetet i Oslo sier man i Østfold har fått negative erfaringer ved å legge sykehuset utenom byene.

– I Fredrikstad- og Sarpsborg-området har de lagt sykehuset på Kalnes midt imellom. Lokaliseringen gir store behov for investeringer i infrastruktur, særlig veier. Det gir store utgifter som kommer i tillegg til sykehuset. Det påfører også både ansatte og pasienter store reisekostnader. Alt dette bidrar til at skepsisen mot å plassere et sykehus mellom byer øker, sier han til NRK.

Tror fagfolk vil kvi seg

Per Martin Knutsen, direktør Helgelandssykehuset Rana

Per Martin Knutsen ved Helgelandssykehuset leverte forrige uke sin avskjedssøknad etter at styret vedtok å fortsatt utrede Leirfjord og Hemnes som lokaliseringssted for et nytt sykehus.

Foto: Frank Nygård

Avtroppende sykehusdirektør Per Martin Knutsen ved Helgelandssykehuset tror det å legge et nytt sykehus mellom byene Mo i Rana, Mosjøen og Sandnessjøen vil hemme rekruttering av fagfolk.

– Rekruttering er avhengig av at personell får minst mulig vaktbelastning. Et sykehus med en slik plassering vil kreve tilstedevakt, det er ikke ønskelig av veldig mange. Reisetid til og fra jobben er også et særdeles viktig element når helsepersonell vurderer hvor de vil jobbe, sier Knutsen.

I Molde og Kristiansund nærmer man seg lokalisering i en av byene, nemlig Molde. I spørsmål om Lillehammer/Gjøvik ser vi nå at sykehuset havner i en av disse byene.

Det er en tendens i retning av at man går bort fra lokalisering midt imellom, og heller velger en av byene, sier professor Terje P. Hagen.

– Kan ikke sammenlikne Helgeland med Østlandet

Lederen av Nordland legeforening mener imidlertid det blir helt feil å sammenlikne Hegeland med sentrale bystrøk på Østlandet.

– Situasjonen på Helgeland er helt annerledes. Her er det tre sykehus i dag, og dersom ett stort skal plasseres i en av byene, vil svært mange få skrekkelig lang vei. Skal man sikre et godt pasienttilbud bør et sykehus ligge midt imellom, som for eksempel Drevja. Da vil alle fått litt lenger vei, men ingen få svært lang vei, sier leder i Nordland legeforening, Stian Holmvik.

Styret i foreningen fattet i ettertid av at artikkelen ble publisert et vedtak om saken:

«NLF ønsker en åpen og grundig prosess rundt framtidens sykehusstruktur på Helgeland, til det beste for hele befolkningen. NLF støtter derfor beslutningen til styret om å ta inn alternativene Leirfjord og Hemnes i den videre utredningen, slik at alle alternativer kan vurderes på likt grunnlag for den beste løsningen for et samlet Helgeland. Det er nå viktig å gjenreise tilliten til prosessen, og så langt som mulig unngå konklusjoner om lokalisasjon eller modellstruktur uten grundig utredning.»

Frykter annenrangs sykehus

Stian Holmvik

Leder i Nordland legeforening, Stian Holmvik mener ett sykehus mellom byene er det beste for pasientene, samtidig som det sikrer et godt fagmiljø.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell

Blir sykehuset liggende for langt nord, – som Mo i Rana – frykter legen en utarming av både ressurser og fagmiljø.

– Avstand og fritt sykehusvalg er viktige moment her. Blir sykehuset for langt unna vil folk sør på Helgeland vende seg mot Nord-Trøndelag. Og da følger pengene etter. Folk på kysten vil vende seg mot Bodø. De mest kritisk syke pasientene skal kanskje uansett til Bodø. Alt dette vil tappe ressursene, og man vil i verste fall ende opp med et annenrangs sykehus, mener Holmvik.