NRK Meny
Normal

Nordland dårligst i klassen: – Det er ikke noe vi er stolt av

Én av fem norske kommuner som står på den såkalte Robek-lista er fra Nordland. Det viser en oversikt fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Røst

Røst er én av de i alt elleve nordlandskommunene som befinner seg på Robek-lista, men kommunen har greid å rette opp i økonomien og skal trolig ut av lista i år.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

I dag er hele 11 kommuner i Nordland registrert på lista.

Robek er et register over kommuner og fylkeskommuner som er i økonomisk ubalanse. Dette betyr at kommunene og fylkeskommunene som står på lista, må ha godkjenning fra kommunal- og moderniseringsdepartementet for å ta opp lån eller langsiktige leieavtaler.

– Det er ikke noe vi er stolt av og vi jobber hardt for å få orden på det, sier seniorrådgiver Robert Isaksen hos Fylkesmannen i Nordland.

– Vanskelig å finne årsaken

Situasjonen ser ikke ut til å bedre seg med det første.

– Når to kommuner greier å komme ut av lista havner ofte to andre inn på den. Akkurat hvorfor det skjer har vi ikke noe veldig godt svar på, sier Isaksen.

I dag samles rundt hundre ordførere, rådmenn og politikere fra Nordland fylke i Bodø under årets kommuneøkonomikonferanse. Ett av temaene de skal diskutere er hva som fører til at kommuner havner på Robek-lista.

Selv om Isaksen ikke har noen fullgod forklaring på hvorfor det står så dårlig til i Nordland, mener han størrelsen på kommunene har mye å si.

– Inntektene til kommunene henger jo tett sammen med hvor mange mennesker det bor der. For små kommuner kan det være vanskelig å omstille seg raskt nok, sier Isaksen.

Narvik snart ute av lista

 Narvik-ordfører Tore Nysæter vil gjerne gjøre noe, men mener saken må modnes først.

Narvik-ordfører Tore Nysæter venter på at Fylkesmannen godkjenner kommunens budsjett. Da kan de trolig vinke farvel til Robek-lista.

Foto: Sander Andersen / NRK

Det finnes kommuner som greier å få orden på økonomien. I 2007 var Narvik involvert i den såkalte Terra-saken og havnet på Robek-lista.

Siden da har kommunen jobbet med en økonomisk snuoperasjon og i dag er de nære ved å gjenvinne egen styring.

– Vi har både effektivisert driften og satt noen tiltak på vent. Samtidig har vi også klart å innføre nye tjenester, sier ordfører Tore Nysæter som nå venter på at Fylkesmannen skal godkjenne kommunens budsjett.

Neppe færre på lista i år

Men Robert Isaksen hos Fylkesmannen tror ikke antallet nordlandskommuner på Robek-lista vil gå ned i år, selv om Narvik greier å komme seg ut av den.

– Nei, det er to-tre kommuner som ligger an til å komme seg ut nå, samtidig er det to andre som sannsynligvis ryker inn.