– De sitter i Oslo og kjenner ikke våre problemer

Steigen-ordfører Asle Schrøder raser mot regjeringens nye kommuneproposisjon sin vil gjøre at båtruter og ferger får langt færre avganger enn i dag.

Hurtigbåt og Asle Schrøder, ordfører Steigen (Sp)

Steigen-ordfører Asle Schrøder raser mot regjeringens nye kommuneproposisjon sin vil gjøre at båtruter og ferger får langt færre avganger enn i dag.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Da regjeringa besluttet å endre inntektssystemet for fylkeskommunene fra 2019, førte det til at Nordland kommer til å få 206 millioner kroner mindre hvert år til ferger og båtruter.

Dramatiske kutt

Steigen-ordfører Asle Schrøder, frykter nå det verste.

Steigen-ordfører Asle Schrøder (Sp)

Steigen-ordfører Asle Schrøder (Sp)

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

–Det tenker jeg er veldig dramatisk for et fylke som Nordland. Stort sett hele fylket er avhengig av hurtigbåt og ferge for å fungere.

Ordføreren i Nordlandskommunen sier at han tror ikke regjeringen forstår hvordan ting fungerer langs kysten.

– Jeg tror ikke regjeringen har skjønt konsekvensen av det de har gjort. De sitter i Oslo og er ikke kjent med våre problemer her langs kysten. Dette sender et veldig dårlig signal til kystbefolkningen. Nå har vi enda mer å jobbe for i Kystaksjonen, og vi gir oss ikke, sier han.

Ble lovet forbedring

Da regjeringen endret i overføringene fra staten i fjor, ble Nordland en av de hardest rammede fylkene, og mistet penger fra staten til fordel for mer folkerike fylker.

Steigen-ordføreren er skuffet og mener han ble lovet en forbedring av inntektssystemet.

– I vinter var det et møte mellom Nordlandsbenken på Stortinget og Salten regionråd. Der lovte Margunn Ebbesen at det skulle komme en løsning i det reviderte budsjettet, noe det ikke har gjort. Dette er meget skuffende, sier han.

Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H) hadde ikke mulighet til å kommentere dette i dag.

Jardar Jensen

Statssekretær i kommunaldepartementet, Jardar Jensen (H)

Foto: Anne Lognvik / NRK

Statssekretær i kommunaldepartementet, Jardar Jensen (H), sier at det var på tide å gjøre noe med fylkets inntektssystem.

– Jeg kan forstå at Nordland føler seg litt dårlig ut av dette, men de har likevel fått et inntektssystem som tilsvarer det det koster å drifte fylkeskommunens hovedoppgaver. De har også fått kompensasjonssystem på plass slik at det blir enklere for fylkeskommunen å klare overgangen, sier Jensen.

Frykter kystnæringene dør

Fylkesråd i Nordland, Hild-Marit Olsen mener at dette er en mørk dag for fylket.

– De signalene vi har fått i dag gjør meg veldig bekymret. Dette er en mørk dag for Nordland og trist for samferdselen i fylket, sier hun.

Både Olsen og Schrøder frykter at næringslivet i de små kystkommunene vil forsvinne.

– Forsvinner disse rutene, så vil næringslivet i Steigen slite mye, sier han.

– Da kan en av de største oppdrettsbedriftene i Norge måtte flytte ut av kommunen. Cermaq vil kanskje flytte hovedkontoret sitt fra Steigen og til Bodø eller kanskje til Oslo, frykter jeg.

– Hva tenker du om at Kyst-Norge som produserer så store verdier gjennom oppdrett, blir møtt av regjeringen på denne måten?

– Dette er en storstilt sentralisering som vil skyte enda mer fart i fremtida. Dette forslaget truer vår hele eksisten, sier Schrøder.