Hopp til innhold

- Forsvaret kaster bort en milliard

Soldater og befal i Heimevernet mener forsvaret sløser bort en milliard kroner. Ingen tjenestepliktige HV-soldater får øve i år.

Heimevernet

HUSKER IKKE: Uten trening er Steinar Nilsen usikker på detaljer rundt bruken av kanonen han har som oppgave å mestre.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Milliardbudsjettet blir nemlig brukt til andre oppgaver. Nå håper soldatene på mer penger til øvelser når statsbudsjettet kommer i morgen.

Utstyr støver ned

Godt bortgjemt på loftet ligger Steinar Nilsen sitt soldatutstyr for tusenvis av kroner og støver ned. Her finnes nye ryggsekker og bager fullt av topp moderne utstyr. Men HV-soldaten fra Narvik har ikke øvd sammen med andre tjenestepliktige HV-soldater på to år.

Områdesjef i Heimevernet HV 16, Tor Einar Olaussen

Områdesjef i HV 16, Tor Einar Olaussen,

Foto: Mona Gingstad / NRK

- Det er dårlig. Vi har fått veldig mye fint utstyr, men vi får ikke får ikke trent godt nok på å bruke det. Jeg kunne ønsket meg minimum en øvelse i året for å vedlikeholde kunnskapene om det utstyret vi har og hvordan vi utfører oppdraget vårt.

- Det er jo veldig viktig, så en uke er et absolutt minimum, sier Steinar Nilsen.

- Luta lei

Heimevernet får for lite penger fra Stortinget og Forsvaret for å øve de 40.000 tjenestepliktige soldatene. Årets budsjett på en milliard kroner går til andre oppgaver enn å drille soldatene på beskyttelse av folk og viktige samfunnsfunksjoner.

Områdesjef i HV 16, Tor-Einar Olaussen, mener forsvaret kaster bort milliardbudsjettet.

Distriktssjef for Heimevernet HV 16, Odd Skottnes

Odd Skottnes

Foto: Mona Gingstad / NRK

- Det begynner å bli bortkasta bruk av midler, for vi får ikke trent de soldatene som skal ut i første linje og gjøre jobben. Pengene går til befalstrening og innsatsstyrken samt de fast ansatte ved Heimevernet.

- Jeg får sterke reaksjoner både fra soldater og befal som sier at de var godt i gang med trening i 2007, men de vet ikke hva som skjer nå. De er luta lei av å ikke bli innkalt på trening, sier Olaussen.

Utfordring

NRK Nordland tar med soldat Steinar Nilsen til Heimevernets distrikt 16 i Bjerkvik. Her får han prøve kanonen han skal kunne operere som kanonmann 1. Hittil har han kun skutt én gang tidligere med våpnet, og han er usikker på detaljer.

- Jeg er usikker på bruk av siktemidler og tekniske detaljer rundt granattyper. Våpnet krever at du er oppdatert og har fått trent nok på siktemidler og hvordan du skal bruke de for å treffe det du skal skyte på. Jeg synes vi har fått trent alt for lite med det, sier Nilsen.

HV 16 fokuserer på kompetanseheving av befalet og utvikling av de vervede soldatene i innsatsstyrken i år. Distriktssjef Odd Skottnes håper på mer penger gjennom statsbudsjettet, slik at han kan få trent sine 3500 soldater.

- For meg er det selvfølgelig en kjempeutfordring. Jeg ønsker mer ressurser for å få øve strukturen vår. Det jeg forholder meg til nå, er det som er beskrevet i langtidsproposisjonen for Forsvaret som sier at vi i perioden fram til 2012 skal få øve med hele strukturen vår, sier Skottnes.

Pest eller kolera

Det er altså to år siden alle tjenestepliktige soldater i landet fikk øve. I fjor fikk bare en tredel av soldatene i HV 16 øve. Distriktssjefen mener likevel at 2009 er et unntaksår.

- Jeg må forholde meg til ressursene som tildeles meg til enhver tid. Jeg vet at forsvarssjefen har en utfordring, for han har for lite penger totalt sett og må prioritere mellom de ulike forsvarsgrenene. Han må velge mellom pest og kolera, enten legge fartøyer til kai, sette fly på bakken eller la være å trene HV-soldatene i ett år. Han velger det som sett med hans øyne gir minst negative konsekvenser over tid, sier Skottnes.

Heimevernet

Steinar Nilsen sikter med våpnet han bruker som HV-soldat.

Foto: Mona Gingstad / NRK

For Steinar Nilsen er oppfordringen til politikerne foran statsbudsjettet klar:

- Hvis heimevernet skal kunne løse de oppdragene vi er satt til å gjøre, forventer jeg virkelig at vi får penger til å trene til neste år.