-Elgpåkjørsler må også tas alvorlig

Elgpåkjørslene på Nordlandsbanen er like alvorlige som reinpåkjørslene, mener Johan Petter Røssvold i Nordland Senterparti.

Påkjørt elg

PÅKJØRSLER AV ELG: I løpet av ett døgn fikk politiet på Helgeland melding om seks elger som var blitt påkjørt av enten bil eller tog.

Foto: Hans-Jørgen Solli / NRK

Hvert år må mange elg bøte med livet etter å ha blitt påkjørt av bil eller tog. Det har vært stort fokus på alle reinpåkjørslene i vinter, og Røssvold mener det er viktig at man ikke glemmer elgene oppi dette.

Røssvold, som har vært leder av viltnemnda i Rana i mange år, reagerer på alle påkjørslene, og mener tida nå er moden til også å ta tak i elgpåkjørslene.

– Det er veldig fortjenestefullt det som er gjort med hensyn til rein, men nå må man ikke glemme de store massakrene som pågår med hensyn til påkjørsel av elg. Det er like viktig at man nå setter i verk forebyggende tiltak for å forhindre det som foregår på skinnegangene mellom Trondheim og Bodø, sier Røssvold.

Ny reinpåkjørsel på Saltfjellet

På lørdag ble 13 nye rein kjørt ned og drept av et godstog på Saltfjellet. Reineier Olof Anders Kuhmunen fikk beskjed om ulykken klokken 1830 lørdag kveld, og sa til Saltenposten at reinflokken hadde lagt seg i toglinja. På grunn av mørket var det vanskelig for togføreren å unngå påkjørslene.

Seks elg påkjørt på lørdag

Politiet på Helgeland fikk lørdag inn fem meldinger om hendelser med elg. Like etter midnatt fredag kveld meldte NSB fra om at toget hadde kjørt på to elger - en i Dunderlandsdalen og en på Storforshei. Begge elgene sprang til skogs, og viltnemnda ble varslet.

Tidlig lørdag morgen fikk politet beskjed om to elgpåkjørsler med bil. Den ene på Fallmoen i Grane kommune, og den andre ved Røssvoll flyplass i Rana. Denne elgen hadde fått knekt en bakfot, og viltnemnda ble varslet.

Senere på dagen fikk politiet melding om en elg med brukket fot i Dunderlandsdalen ved Rødfjell.

Og nærmere klokken 18 lørdag kveld kjørte en bil på en elg ved Brennåsen i Rana.

Viltnemnda blir vanligvis varslet ved alle tilfeller der elg er skadet og stukket til skogs. Slik også i dette tilfelle.