NRK Meny
Normal

- Voldsomt ambisiøst av Nordland

Forskere og opposisjonen er enige: det er urealistisk å få tak i 10.000 nye innvandrere.

Asylmottak

FLERE INNVANDRERE: I dag er det rundt 10.600 innvandrere bosatt i Nordland. Her fra asylmottaket på Tverlandet.

Foto: Illustrasjonsfoto / NRK

Målet til Nordland fylkeskommune er å redde distriktskommunene. Gruppeleder i Fremskrittspartiet på fylkestinget, Dagfinn Olsen, synes målet er voldsomt ambisiøst.

Forskeren: Veldig ambisiøst

Nordland fylkeskommune vil forsøke å skaffe 10.000 nye innvandrere til fylket de neste tre årene. Det gjøres for å sikre befolkning i distriktskommunene. Eldrebølgen og utsikter til vekst i ulike havnæringer og reiseliv er grunnen til initiativet.

- Dette er veldig ambisiøst, og forutsetter et godt samarbeid med næringslivet. Det mener forsker John Horgen Friberg, ved forskningsstiftelsen FAFO.

Fafo er en samfunnsvitenskapelig stiftelse, som forsker på arbeidsliv, velferdspolitikk og levekår.

- Det er etterspørselen etter arbeidsplasser som bestemmer hvor folk flytter, og finanskrisa har muligens gjort det litt lettere å få tak i arbeidsfolk, sier John Horgen Friberg.

Dagfinn Olsen og Marit Tennfjord i radio-debatt

UENIGE I RADIODEBATT: Dagfinn Olsen fra Frp og Marit Tennfjord fra SV stilte i ettermiddag til debatt i NRK Nordlands radiostudio. Programleder: Knut Folkestad.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Frp: som å tisse i buksa

Gruppelederen til Fremskrittspartiet i fylkestinget, Dagfinn Olsen, synes kampanjen er urelistisk:

- Her snakker man om 10.000 innvandrere til Nordland. Den rød-grønne politikken har ført til fraflytting. Dette blir som å tisse i buksa, sier Dagfinn Olsen.

Og Olsen er redd innvandrerne snur i døra når de ser servicenivået ute i kommunene:

- Problemet er den store fraflyttinga som er fra kommunene per i dag. Gjør noe med servicenivået og få heller dem som er flytta sørover til å flytte tilbake, sier Dagfinn Olsen.

SV: mer fraflytting med Frp

Prosjektet "Vekst ved internasjonalisering"er et samarbeid mellom Nordland Fylkeskommune, Kommunenes Sentralforbund og Næringslivets Hovedorganisasjon. Bakgrunnen er eldrebølgen og behovet for helsearbeidere, men også utsikter til vekst i ulike havnæringer og turisme. Og nestleder i fylkesrådet, Marit Tennfjord fra SV, innrømmer at målet er ambisiøst:

- Vi må ha ambisiøse mål. Et enstemmig fylkesting vedtok i 2008 at vi skal ha økt innvandring. Og politikken til Frp vil ikke føre til bedre servicenivå i kommunene, heller tvert imot, mener Marit Tennfjord.