Hopp til innhold

- Vil sperre lakseelver

Fylkesmannen vil sperre flere lakseelver for å hindre at rømt oppdrettslaks blander seg med villaks. Regninga vil de sende til oppretterne.

Sila-vassdraget i Rana

FRYKTER RØMT OPPDRETTSLAKS: Mer enn en gang har rømt oppdrettslaks invadert det flotte Sila-vassdaget. Nå foreslår fylkesmannen at det settes opp sperringer for å hindre at oppdrettslaksen kommer opp i elvene og blander seg med villaksen.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

I forrige uke rømte 81000 smålaks fra Nova Sea sitt anlegg. Nå vil fylkesmannens miljøvernavdeling sette opp stengsler for å hindre at oppdrettslaksen kommer opp i elvene.

Ikke alle er like begeistret for ideen.

Oppdrettslaks på avveie

Grunneier Jarle Bogen har mange gode minner fra elvebredden i Sila. Hele sitt liv har han fisket smålaks i denne Silaelva, men i fjor skjedde det noe uvanlig. Da ble elva invadert av storlaks som hadde rømt fra Nova Sea sitt anlegg i Sjona.

- Det vi så var at den kom opp i vassdraget i løpet av sommeren i både juni og juli, og bidro til at utstyret ble ødelagt når vi sto og fisket, og det var ikke helt heldig, sier grunneier Jarle Bogen.

Jarle Bogen, grunneier

Jarle Bogen, grunneier ved Sila-vassdraget.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Ikke første gang laks rømmer

Noen få kilometer fra Nova Sea sitt oppdrettsanlegg i Sjona renner Silaelva. Et lite lakseførende vassdrag med mye smålaks.

Grunneieren er redd at tida der den friske villaksen kjempet seg oppover elva er forbi. For nå er 81000 oppdrettslaks fra Nova Sea på rømmen

Nå er snittvekta på et halvt kilo og om ikke lenge vil de konkurrere om gyteplassene i Silavassdraget og i andre Helgelandselver:

- Han kommer opp hit. Både i den her elva og i andre elver. Han kommer til å bolte seg her, går opp av vannet, og i verste fall kan den gyte også. Og det er ikke bra. Silaelva har vært frisk hele tiden, det har ikke vært sykdom og vi har ikke vært plaget. Vi har vært skånet for det i mange mange år, og nå er jeg litt redd at den epoken kanskje er forbi, sier Bogen.

Bekymret fylkesmann

Trusselbildet bekymrer fylkesmannens miljøvernavdeling i Nordland som mener at villaksens eksistens er trua. Nå vil fylkesmannen at oppdrettsselskapet Nova Sea skal betale 750.000 kroner for å få satt ut fiskesperrer i de berørte vassdragene.

Tore Vatne, fylkesmannens miljøvernavdeling

Tore Vatne, seksjonleder, fylkesmannens miljøvernavdeling.

Foto: Knut Rindahl / NRK

- Det er viktig at vi må hindre at oppdrettslaksen kommer opp vassdragene, da ønsker vi å etablere et stengsel nederst, som gir grunnlag for å utsortere oppdrettslaksen og slippe inn villaksen, sier Tore Vatne, seksjonsleder ved fylkesmannens miljøvernavdeling.

Skeptisk grunneier

Oppdrettsselskapet Nova Sea avviser ikke forslaget, men grunneier Jarle Bogen erfaring fra tidligere gjør at han er skeptisk til fiskesperrer:

- På 80-tallet hadde de ei laksesperre her i Silaelva. Det var veldig uheldig, de holdt på å utrydde både reir og lakse- og ørretstammen, sier Bogen.

Hvorfor det?

- Jeg tror den var feil konstruert rett og slett, det bekymra meg da.

Men hvis sperra blir modifisert slik at den er til gagn for laksebestanden, vil det da være akrtuelt for deg å være med på noe sånt?

- Ja, det vil jeg ikke ha noe imot, vi må jo få bort den laksen som har rømt uansett, medgir Jarle Bogen.

Dyster statistikk

  • I 2007 rømte det oppdrettsfisk fra tre ulike anlegg i Nordland.
  • To år seinere er antallet fordobla.
  • Til sammen har det rømt 130 000 oppdrettsfisk fra anlegg i Nordland i denne perioden.

I følge Fiskeri- og havbruksnæringsens landsforening har oppdretterne i flere år arbeida for å redusere rømming.
Likevel ligger 2009 an til å bli ett av de verste åra når det gjelder rømming av oppdrettslaks i Nordland.