Hopp til innhold

- Viktig å snakke med barna

Foreldre må snakke med barna sine om overgrepssaken som nå blir rullet opp, mener barnepsykolog.

Jon Tomas Finnsson

Psykolog Jon Tomas Finnsson ved barne-og ungdomspyskiatrisk avdeling i Bodø.

Foto: Øystein Nygård / NRK

- Det er en viktig foreldreoppgave å gi god, saklig og korrekt informasjon til barna sine om dette.

Det sier psykolog Jon Tomas Finnsson ved barne-og ungdomspyskiatrisk avdeling i Bodø. Han mener barn som kan ha fått med seg nyheten om den alvorlige overgrepssaken i Bodø, har behov for å snakke med voksne om det som har skjedd.

- Den fremste oppgaven til foreldrene vil være å trygge og informere barna sine om dette. Dette er en sak som har fått mye oppmerksomhet, og som sikkert blir snakket om på skoler, trening og andre steder hvor barn oppholder seg, sier han.

Video nsps_upload_2009_11_19_20_1_17_823.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Grov pedofilisak i Bodø

- Unngå rykter

Politiet går nå gjennom tusenvis av datafiler med bilder og videoer som viser svært grove overgrep mot unge gutter. Ikke alle ofrene er identifisert, og politiet vil derfor ikke avsløre hvor mange gutter som kan være utsatt for overgrep.

Finnsson mener det er viktig at foreldre snakker med barna sine, for å unngå misforståelser eller ryktespredning.

- Det er viktig for å sikre at det ikke blir rykter og barns fantasi som blir det barna sitter igjen med, og som de tenker har skjedd i denne saken, sier han.

Bodø-mannen som er siktet for seksuelle overgrep mot flere gutter, kan ha begått overgrep mot mange barn også i andre deler av landet. Mannen, som er i 30-årene, skal ha tatt kontakt med guttene via internett.

Finnsson mener foreldre som lurer på om sine egne barn på noen måte kan være involvert, bør spørre barna direkte.

- Det er det eneste som egentlig virker. Man må spørre direkte, og man må spørre relativt konkret. Og foreldrene må gjøre det på en sånn måte at ungen føler seg trygg på at foreldrene ikke blir sinte, og at det ikke får noen negative konsevkenser for dem selv.

Politiet ber om tips

Heidi Kløkstad

Politiinspektør Heidi Kløkstad i Salten politidistrikt.

Foto: Knut Rindahl / NRK

Mannen som nå er siktet, ble arrestert etter tips fra en forelder 9. november. Årsaken til at politiet har ventet med å gå ut med denne saken, er at de har brukt tid på å identifisere ofre som er avbildet i materialet politiet har beslaglagt. Nå ønsker politiet at folk som kan ha opplysninger om saken tar kontakt.

- Ja, hvis noen har opplysninger, så ønsker vi gjerne det, sier politiinspektør Heidi Kløkstad i Salten politidistrikt.

Mannen har erkjent overgrep mot tre gutter på 11 år, men det skal dreie seg om mange overgrep helt tilbake til 1997. De verste overgrepene har en strafferamme på 21 år, opplyser Kløkstad.

Skambelagt

Psykolog Jon Tomas Finnsson sier barn som er utsatt for overgrep kan føle stor skam, og at det derfor kan være vanskelig å få dem til å fortelle voksne om overgrep.

- Hvis de har vært borti noe vil gjerne ungene være redde for at foreldrene blir sinte, eller at de blir straffet. Nettopp derfor det er så viktig at man snakker med barna i en åpen og inkluderende tone, at man understreker at man som voksen ønsker å høre, sier han.

På pressekonferansen torsdag fikk politiet spørsmål om hvorfor de ikke hadde pågrepet mannen tidligere.

– At politiet ikke har stoppet mannen tidligere er ikke så forunderlig. Dette er et tabubelagt tema, sier Heidi Kløkstad.

Video nsps_upload_2009_11_19_20_10_17_824.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Kommunen oppretter kriseteam