- Vi er ikke fundamentalister

Biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland reagerer sterkt på at kirkens engasjement mot oljeboring blir kalt fundamentalistisk.

Tor B. Jørgensen

Biskopen er kjent for å engasjere seg i samfunnsdebatten. Arkivbilde.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

- Jeg reagerer ganske sterkt på at man blir hektet på en type internasjonal bevegelse som oljedirektøren her gjør, sier biskop Tor B. Jørgensen til NRK.

Oljenæringa er lei av kritikk, og direktør i oljeselskapet Det Norske, Erik Haugane, sa i går at kirkens engasjement mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen minner om religiøs fundamentalisme.

- Har ikke mer peil enn andre

- Hvis de mener at Guds natur ikke skal røres, har de en slags begrunnelse, sier Erik Haugane. - Men jeg ser det som en del av en global politisk bevegelse, med religiøs fundalisme. Lik kreasjonistbevegelsen i USA, der kirken engasjerer seg i en sak i samfunnsdebatten uten å ha mer peiling enn andre.

Biskopen liker ikke en slik sammenligning.

- Ingen av oss påstår at vi har bedre kunnskap om ingeniørkunst og de vitenskaper som skal til for å analysere dette. Men vi baserer oss på vitenskapsfolk som har et annet standpunkt enn det oljedirektøren har.

Men i viktige verdispørsmål som man må ta stilling til, har kirken absolutt grunnlag for å være med og ytre seg om, avslutter biskop Tor B. Jørgensen.