NRK Meny
Normal

- Vær varsom med detaljene

Detaljer i media skader unger som blir utsatt for overgrep, sier ekspert ved Barnehuset i Tromsø.

Ståle Luther

MÅ VISE VARSOMHET: Ståle Luther ved Barnehuset i Tromsø mener media må unngå å bli for detaljerte når man dekker alvorlige overgrepssaker.

Foto: Thomas Sørensen / NRK

- Media bør unngå å være for konkret når man omtaler overgrepssaker. Det kan være svært uheldig for unger som blir utsatt for alvorlige overgrep.

Det sier daglig leder ved Barnehuset i Tromsø, Ståle Luther. Barnehuset skal hjelpe barn som blir seksuelt misbrukt, og deres foreldre.

I går ble en stor overgrepssak med utgangspunkt i Bodø kjent. Guttene som er berørt kan føle seg identifisert dersom for mange detaljer blir kjent, sier Luther.

– Ungene kan lett få en forestilling av at alle vet hvem de er og noen vil jo vite hvem de er, og da tror jeg det vil være veldig belastende for dem at de mest intime detaljer ved overgrepene blir bekjentgjort, sier Luther.

Tøft for barna

Ved Barnehuset i Tromsø tar de i mot barn og unge fra hele landsdelen som har vært utsatte for sekuelle overgrep. Nå advarer de mot at for mange intime detaljer om overgrepene blir kjent.

Barna som er utsatt for overgrepene fra Bodø-mannen vil slik få en ekstra belastning. De har det allerde tøft, mener eksperten

– Det er veldig mye skam og skyldfølelse og mange unger vil bebreide seg selv helt urettmessig for det som er skjedd, sier Luther.

Foreløpig har den siktede mannen i 30-årene fra Bodø erkjent overgrep mot tre gutter i alderen fra åtte til seksten år.

Skolefri

Bistandsadvokaten til den ene av guttene, FInn Ove Smith, håper ofrene kan skånes for å høre og lese detaljer om det de har vært utsatt for.

– Jeg skjønner at det er et stort informasjonsbehov, men man bør spare detaljene fram til den rettssaken som måtte komme, sier Smith.

I dag er skolene i Bodø stengt og elevene har fri. Det synes Smith er bra.

– Ja, det tror jeg min klient og hans foreldre er veldig glad for. Det å komme på skolen i dag ville vært belastende og det er ikke sikkert at han hadde gått på skolen, sier Finn Ove Smith.