Hopp til innhold

- Utdanning viktigere enn olje

Investerer staten i utdanning gir det ti ganger høyere verdiskapning enn å bruke pengene på oljeutvinning utenfor Lofoten.

Oljeboring i nord

OLJE ELLER UTDANNING: Ja takk begge deler, mener førsteamanuensis ved Handelshøgskolen i Bodø, Erlend Bullvåg.

Foto: Erik Joha / Scanpix

Det hevder førsteamanuensis i økonomi ved Handelshøgskolen i Bodø, Erlend Bullvåg.

Men dersom Staten satser begge plasser vil Nordland om få år bli et kraftsenter for næringslivet i Europa.

- Det vil være det største utviklingssteget i Nord-Norges historie. Da kan vi bli en av de mest moderne og ressursrike regionene i Europa siden det er her ressursene faktisk finnes, sier Bullvåg.

Erlend Bullvåg

Førsteamanuensis i økonomi ved Handelshøgskolen i Bodø, Erlend Bullvåg.

- Mest å tjene på utdanning

Nordland er et av de fylkene i Norge med lavest utdanningsnivå i befolkningen.

I går ble det kjent at en investering på 200 milliarder kroner i oljeutvinning uten for Lofoten og Vesterålen trolig vil gi en verdiskapning på 100 milliarder.

Men staten kan utløse akkurat samme verdiskapning på land ved å bruke kun en ti-del av pengene. 20 milliarder plassert på veier, tog, breiband, utdanning og forskning i Nordland vil også utløse 100 milliarder kroner i verdiskapning. Det viser en rapport laget av Indeks Nordland.

- Investeringene på land vil gi en høyere effekt for Nordland enn investeringene i olje til havs, sier Bullvåg til NRK.

- Må gjøre begge deler

Mer enn halvparten av oljefunn de senere årene er påvist utenfor Nordland. Og Bullvåg mener staten bør gjøre to ting. Både investere tungt på land og tungt i oljen. Da får staten absolutt mest igjen for pengene.

- Man får 100 milliarder fra samfunnet rundt pluss 100 milliarder fra oljeselskapene. Da vil det i alle fall komme 100 milliarder til i ringvirkninger, mener Bullvåg.

- Må kjøpe lokalt

Men for å få full effekt må stortinget presse oljeselskapene til å legge driftsorganisasjonene til Nordland og presses til å hente det meste av tjenestene de trenger fra fylket.

Og ordfører i Bodø, Odd Tore Fygle (Ap) liker det han hører. Han mener investeringsmulighetene er en gavepakke til regjering og Storting.

- Tør man å satse, får man mangedobbelt tilbake, sier Fygle.