NRK Meny
Normal

- Uaktuelt å totalverne Vefsna

Det mener fylkesrådsleder i Nordland Geir Knutson. Han frykter at flere kommuner regelrett blir vernet ihjel, og at vernet hindrer utvikling av næringslivet.

Laksforsen Vefsna
Foto: Lars-Petter Kalkenberg

- Øsnkene går jo fra Naturvernforbundet vil legge hele Hattfjelldal og Grane som verneområder og til de som vil bygge ut i full målestokk.

Og et eller annet sted mellom der, må vi finne en løsning, sier Knutson.

Gledelig overrasket

Både LO og NHO i Nordland er gledelig overrasket over at regjeringen ikke har låst seg til et totalt vassdragsvern i Vefsna.

I går ble det kjent at regjeringen først til våren bestemmer seg for hvor omfattende vernet av vassdraget blir.

Frem til nå har naturvernere og opposisjonen tolket løftet i Soria Moria erklæringen, som et løfte om et vern av hele vassdraget.

- Positivt med utvidet tolkning

- Vi trodde jo det som stod svart på hvitt i Soria Moria var det som gjaldt. Nå tyder jo dette på at den erkæringen kanskje tolkes litt annerledes enn den har blitt tolket frem til i dag. Og det synes jeg er positivt.

- Nå ønsker vi å bruke de organene vi kan for å trykke på så vi får en løsning her, sier LO sekretær i Nordland Øivind Silåmo.

Og grunnen til at han er overrasket er at ordlyden i Soria Moria vankelig kan tolkes som noe annet en et vassdragsvern. I erklæringen står det at;

"Et vassdragsvern betyr vern av hovedelven med alle sideelver og nedbørsfelt".

Trenger ny energi

I går var naturvernere og deler av opposisjonen rasende over at regjeringen ikke står ved innholdet i sin tiltredelseserklæring.

Men hos Kurt Jessen Johanson, direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon i Nordland blir åpningen for en lettere type vern godt mottatt.

- Jeg er glad for at politikerne er villige se på verneomfanget i den her omgangen som gjør at vi kan kanskje få utnyttet noen russurser i området som vi har så sårt bruk for i næringsutvikling i Vefsn der Elkem planlegger utbygging av aluminiumsfabrikken.

Og nettopp mangel på kraft kan bli argumentet som utløser et mindre omfattende vern en først antatt håper LO i Nordland.

- Kraftsituasjonen i Norge i dag er jo ganske kritisk, så det er viktig at vi får ny energi inn i markedet, sier Øivind Silåmo.