NRK Meny
Normal

- Troms går for langt

Fylkespolitikerne i Troms ønsker å dominere i nord, sier tidligere leder i landsdelsutvalget, Geir Knutson fra Nordland.

Geir Knutson

BEKYMRET FOR SAMARBEIDET: Geir Knutson.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Når Troms nå bryter en avtale i landsdelsutvalget om forsvarsplassering i nord, mener Knutson dette er alvorlig.

- Jeg synes det er tragisk at slikt at kan skje, at man ikke holder en avtale over tid. Det bekymrer meg for framtida til landsdelen.

I 20 år var Geir Knutson fra Arbeiderpartiet sentral i fylkespolitikken i Nordland. I desember 2006 gikk han av som fylkesrådsleder. Siden har han vært med i forsvarspolitisk utvalg.

Fra sidelinja ser han nå hva som skjer etter at fylkesrådsleder Pia Svendsgaard i Troms kom på banen denne uka.

Sammen med resten av Troms-politikerne har hun satt strek over den tidligere avtalende tre fylkeskommunene hadde om hvordan de ulike forsvarsoppgavene skal fordeles i Nord-Norge.

- Landsdelen hadde en avtale, og seiret i sin kamp for ha Hærens hovedsete i Indre Troms, og at helikoptrene skulle ligge i Bardufoss. Det blir jo helt umulig å samarbeide hvis man ikke holder seg til planen, sier Knutson.

Den tidligere profilerte fylkespolitikeren i Nordland mener dette handler om at Tromsø ønsker å dominere i Nord-Norge.

- Tromsø misbruker sin rolle som den største og tyngste aktøren i landsdelen på den måten som det arbeides på.

Tåler litt kjeft

Hovedskyteskiva for mye av kritikken fra Nordland er fylkesrådsleder i Troms, Pia Svendsgaard fra Arbeiderpartiet.

Hun forklarer kuvendinga med at fylkestinget i Troms står over landsdelsutvalget: - Fylkestinget i Troms visste hva landsdelsutvalget hadde gått inn for. Og Ap-politikerne stemte for en annen løsning, selv om de ikke var de som kom med forslaget, forklarer Svendsgaard.

Fylkesrådslederen i Troms sier hun ikke er særlig bekymret for samarbeidet i landsdelen. Og kjeften hun har fått de siste dagene - den tåler hun:

- Jeg skjønner jo at jeg får kjeft, på et vis, men det er jo ett år siden det kom inn merknad om at Evenes skulle vurderes. Det er jo ikke noe nytt. Vi må tåle at vi ikke er enige i alle saker i landsdelen, sier hun.

Redaktør kritiserer politikere

Hans Kristian Amundsen

VIL HA SLUTT PÅ TULLET: Hans Kristian Amundsen i Nordlys.

Foto: NRK

Også i Troms reageres det på framgangsmåten til fylkespolitikerne. I en leder i avisa Nordlys i dag ber redaktør Hans Kristian Amundsen politikerne om å slutte å tulle.

- Vi kan ikke drive og stjele fra hverandre i landsdelen. Med den statusen og historien Bodø har som flyby er det helt usaklig å støtte opp under Evenes nå, sier Amundsen til NRK. - Vi hadde en god løsning, hvorfor skal man plutselig komme opp noe helt annet, spør Amundsen.

- Men både Bodø og Evenes ligger i Nordland. Hvorfor er det da så galt at Troms støtter Evenes i stedet for Bodø?

- Det åpner for mange gamle stridsspørsmål i nord, der alles kamp mot alle vekkes til live igjen. Vi må stå samlet i nord, og jobbe for at de ulike stedene skal vokse.

Amundsen mener, som Geir Knutson, at samarbeidet i nord nå har fått seg et skudd for baugen. - Ja, men jeg tror Pia Svendsgaard har dårlig samvittighet. Kanskje kan dette vedtaket bli omgjort, håper Amundsen.