Hopp til innhold

Ber sykehjemmene skjerpe seg

Nordnorske sykehjem får dumpingkarakterer av Arbeidstilsynet.

Mann i rullestol
Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

Lav bemanning på sykehjem har ført til både feilmedisinering og at beboere blir liggende til langt på dag. Det kommer fram i tilsynsrapporter Arbeidstilsynet har laget etter å ha besøkt omlag 35 sykehjem i Nord-Norge.

- Mange ansatte får muskel og skjellettplager, psykiske plager og stressplager, sier rådgiver i Arbeidstilsynet, Jon Helge Vaeng.

- Eldre feilmedisineres

Samtidig mener han for lite folk i forhold til oppgavene kan gå ut over pasientene.

- Samtidig øker faren for feilmedisinering når de ansatte er slitne og opplever mye stress. Det er alvorlig, sier Vaeng til NRK.

Sammen med sine kolleger har Vaeng intervjua ansatte og verneombud på 35 sykehjem i landsdelen. Og han har ennå like mange sykehjem igjen å besøke før sykehjems-kampanjen er over.

Det positive er at Vaeng finner ansatte som er glad i yrket sitt, men som ofte går hjem fra jobb med dårlig samvittighet. Og i verste fall gir de altså feil medisin fordi de har for mye å gjøre.

- Det har vi hørt om i flere tilfeller, sier Vaeng.

- Får ikke stå opp før middagstid

De gamle og ofte syke beboerne på sykehjemmene merker også på andre måter at der er for få hender i arbeid. Det skjer at de blir liggende i senga si uten frokost til langt på dag.

- Det har hendt at beboere har blitt liggende i senga til nærmere klokka 13 på formiddagen, uten å få stå opp. I den tiden er det ofte vanlig at man spiser middag på sykehjemmene.

- Må heller kutte

Ordfører i Lødingen, Vibeke Tveit

Ordfører i Lødingen, Vibeke Tveit

Foto: Sander Andersen / NRK

Lødingen er en av kommunene som har hatt besøk av Arbeidstilsynet. Og som de fleste andre besøkte kommuner har de nå fått pålegg om å gjøre noe med manglene. Ordfører Vibeke Tveit fra Arbeiderpartiet kan imidlertid ikke love flere stillinger:

- Per i dag er vi på den såkalte Robek-lista, der vi må rapportere til Fylkesmannen all vår pengebruk og styre langs en veldig stram linje. Nå holder vi også på å dekke inn underskudd fra tidligere år, sier Tveit.

- Det er harde tak i år, og det blir ikke flere penger. Vi må se på det totale budsjettet for å se om det er tilbud vi kan kutte ut, sier Tveit til NRK.

Kommunene som har hatt besøk fra Arbeidstilsynet får nå pålegg om å gjøre noe med situasjonen.