NRK Meny
Normal

- Stolt av naboene som hjalp til

15 personer berget seg ut i siste liten da det brøt ut brann ved asylmottaket i Lødingen. Brannen startet ved femtiden i dag tidlig, og i løpet av kort tid var hele huset overtent.

Video brann på asylmottak

– Når vi kom i vinduet, så vi at det kom røyk ut av første etasje. Mens jeg ringte brannvesenet begynte folk å hoppe av vinduet. Etter noen sekunder var hele huset overtent.

Det sier Hans-Mikal Jensen som varslet brannvesenet om brannen. Han er glad at det gikk så bra som det gjorde.

– Jeg er glad det gikk så bra som det gjorde. Huset er en ting, men folket lever. Men det er trist, de har jo mistet alt de eide, sier Jensen.

Takker naboene

Etter den voldsomme brannen, er det ikke mye igjen av bygget. 12 av 15 asylsøkerne som bodde her er sendt til Harstad sykehus. De har fått større eller mindre skader etter at de måtte hoppe ut av bygningen for å unngå flammene.
lyd opp.
For mottaksleder, Tom Helge Birkestrand, er det tøft å være på branntomta. De 15 beboerne ble sannsynligvis reddet av seriekoblede røykvarslere.

– Jeg får vondt i magen av å tenke på det. De ble vekt av brannalarmen og en av asylsøkerne sprang rundt og varslet de andre i huset, sier Birkestrand.

Flere av asylsøkerne rakk ikke å kle på seg før de måtte hoppe ut av vinduene. De ble tatt vare på at naboer som kom til.

– Jeg er kjempestolt av naboene i rundt her som åpnet sine dører midt på natt hjalp de så godt som de kunne.