NRK Meny
Normal

- Stemmer er ikke farlige

Stemmer i hodet får ikke folk til å planlegge drap mener psykolog. Han mener psykiatriske pasienter blir stigmatisert etter drapet i Bodø tirsdag.

Fortvilet mann (Illustrasjonsfoto)

FÅR INGEN TIL Å DREPE: Stemmer i hodet er ufarlige mener psykolog.

Foto: Alex Bramwell

Mennesker som er plaget av stemmer i hodet kan bli skremt etter drapet i Bodø denne uka mener psykolog Helge A Sølvberg ved Sørlandet sykehus.

- En løgn fra amerikanske filmer

- Jeg reagerer sterkt på at psykiatriske pasienter på nytt blir stigmatisert, for i denne saken blir skylda lagt på stemmer, sier Sølvberg som er spesialist i klinisk psykologi og har i mange år drevet samtalegrupper for mennesker som hører stemmer.

LES OGSÅ: - Ble styrt av indre stemmer

LES OGSÅ: - Mer psykiatri til asylsøkere

Han opprørt over at pressen slår stort opp at forsvareren sier indre stemmer drev 43-åringen til å drepe.

- Det er en løgn tatt fra amerikanske skrekkfilmer når det blir påstått at stemmene har fått mannen til å utsyre seg med en kniv for bevisst drepe et vilkårlig menneske, sier Sølvberg til NRK.

Kvinne knivdrept i Bodø

DRAP I BODØ: Tirsdag ble ei kvinne drept på Mørkved i Bodø kommune.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / Scanpix

Én av ti hører stemmer

I følge amerkanske undersøkelser hører mellom ti og femten prosent av befolkningen indre stemmer over lange perioder. Bare en tredel av disse plages av stemmene.

- De jeg kjenner som hørere stemmer er til de grader snille og omsorgsfulle mennesker. De er plaga nok som det er av stemmene og trenger ikke denne ekstrabelastningen det er å være redd for om stemmene kan få de til å begå drap.

- Kan stemmene få en person til å drepe?

- Stemmene er selvanklagende. En psykose kan drive folk til å gjøre stygge ting med seg selv, men ikke planlagte mord, sier Sølvberg.