NRK Meny
Normal

- Staten må overta Hurtigruten

- Vi må sikre at Hurtigruten ikke selges ut til interessenter som ikke har tilknytning til landsdelen, krever politikere på fylkestinget.

Nordlys og Nordnorge til kai på Åndalsnes

I BØYA: MS 'Nordlys' og 'Nordnorge' ligger og vansmekter ved Nato-kaia på Åndalsnes.

Foto: Leif Jonny Olestad

Seks partier på Nordland fylkesting, som har møte i Bodø denne uka, ber regjeringa vurdere statlig eierskap i Hurtigruten. Uttalelsen er signert SV, Sp, KRF, Venstre, Kystpartiet og Rødt.

Arbeiderpartiet, Høyre og Frp støtter foreløpig ikke uttalelsen, som dermed ikke er en offisiell uttalelse fra fylkestinget. De seks partiene trenger støtte fra Arbeiderpartiet eller Fremskrittspartiet for å få flertall.

- Må ta grep

- Regjeringa har nylig gått inn med økonomisk kompensasjon for økte kostnader i forhold til NOx-avgift og bunkerskostnader, samt gitt selskapet en viss handlefrihet til blant annet å kunne ta ut et skip i vintersesongen. Det har vært et viktig og riktig grep i den aktuelle situasjonen, heter det uttalelsen.

Likevel mener fylkespartiene at statlig eierskap er en god løsning på lang sikt.

- Ingen langsiktig løsning

- Dette gir ikke en langsiktig løsning som sikrer Hurtigruten som transportløsning for personer, gods og utvklingspotensiale som reiselivsmotor i Kyst-Norge og på Svalbard. Selskapets soliditet må styrkes. Ved å gå inn på eiersiden, vil staten styrke selskapets troverdighet, og sikre at det ikke selges ut til interessenter som ikke har tilknytning til landsdelen, skriver Marit Tennfjord (SV), Ann-Helge Lervåg (Sp), Arve Knutsen (KrF), May Valle (V), Rudolf Johannenssen (KP) og Ingeborg Steinholt (Rødt).