NRK Meny

- Staten bør kjøpe Saltstraumen

Naturvernforbundet foreslår at regjeringa kjøper områdene rundt Saltstraumen.

Artikkelen er flere år gammel.

De ønsker med det å hindre den planlagte utbygginga av sjøhus i strandsonen.

- Dette er et viktig friluftsområde som også er mye brukt av folk, så dette er et område man bør ta vare på, og som vi mener staten bør ha råd til å kjøpe, sier Haltbrekken.

160 hus sjøhus planlagt i strandkanten

Ved verdens største tidevannsstrøm, Saltstraumen, skal det etter planen bygges 160 sjøhus. Helt nede i fjæresteinene skal 11 meter høye hus reise seg.

Sammenlignes med Bolærne

- Staten har jo godt inn og kjøpt en del forsvarseiendommer de siste årene. De har jo også gått inn og kjøpt Bolærne i Vestfold for noen år siden, hvor det var stor strid om bruken av området, sier Haltbrekken.

Dette må stoppes og derfor bør regjeringa også kjøpe Saltstraumen sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

- Jeg mener det er sammenlignbare saker, som kan gjøre det aktuelt for staten å gå inn og kjøpe området, sier Haltbrekken.

Saltstraumen tema hos miljøvernminister

Også Forum for Natur og Friluftsliv i Nordland krever oppkjøp av området og at Bodø kommune stopper planene om bygge sjøhusene i strandsonen.

Mandag møter naturvernforbundet miljøvernminister Erik Solheim der kjøp av Saltstraumen blir tema.

- Vi har forhåpninger om at miljøverndepartmentet kan gripe inn i saken og sørge for å stoppe utbygginen i et område som vi mener bør tas vare på, sier Haltbrekken.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.