- Snøspurven er dum

Hobby-ornitolog Harald Våge kan ikke hjelpe lufthavnsjefen på Stokmarknes.

Snøspurvflokk i Bø.

Skagen Lufthavn på Stokmarknes har i over en uke vært plaget med horder av snøspurv som okkuperer rullebanen.

Foto: Bjørn E. Halvorsen

- Det nytter ikke å forsøke å skremme vekk snøspurven. Det sies at den fuglen er så dum at den sitter helt stille hvis katta prøver å ta den.

Les også: Spurv stenger hel flyplass

Pust i bakken

Harald Våge fra Leknes har observert snøspurven i alle år. For det er ikke noe nytt at snøspurven kommer i hopetall til Lofoten i begynnelsen av april. De er simpelthen nødt til ta seg en pust i bakken, eller i dette tilfellet PÅ bakken, forklarer Våge. Ringmerking viser at snøspurven flyr helt fra Kaspiahavet og Kasakstan. Mye lengre enn det Widerøe flyr, for å si det sånn.

- Hvor skal disse fuglene?

- De er nok på vei til hekkeplasser på Nord-øst Grønland. Snøspurven er forøvrig den eneste spurvefuglen som er vanlig på Svalbard, sier Våge.

Falsk vinter?

Han presiserer at det er helt vanlig med store mengder snøspurv i Lofoten på denne tida.

- Men antakelig er det snøforholdene og temperaturene i fjellet som gjør at snøspurven kommer så langt ned for å finne mat, tror Våge.

- Så kanskje kunstig snø kunne skremme vekk spurven fra rullebanen?

- Hehe. Da kommer de bare tilbake når snøen er borte igjen. Her er det nok bare å la naturen gå sin gang, sier Harald Våge. Han tror det er mengder med frø i jorda og på bakken som gjør at området rundt rullebanen er så populært blant snøspurvene.

- De er her rett og slett for å feite seg opp, sier Våge.

Dumme fugler

Avinor forsøker nå å legge fuglefrø på andre steder, for å lokke fuglene vekk. Alle forsøk på å skremme fuglen vekk har vært fullstendig nytteløse. Fuglene flyr bare opp, tar seg en liten runde og lander på nøyaktig samme sted rett etterpå.

- Det sies at den fuglen er så dum at den sitter helt stille hvis en katt prøver å ta den. Det nytter nok ikke å forsøke å skremme vekk snøspurven, sier Våge.

Og snøspurven befinner seg ikke bare på flyplassen, dersom man skulle tro det.

- De er overalt! Jeg kjørte en tur rundt på Vestvågøy i går, og det er mye snøspurv i områdene, sier Harald Våge.